OTVORENA PANDORINA KUTIJA

NOVU PULSKU VLAST DOČEKALI KOSTURI IZ ORMARA: Gradska firma je na platnom spisku imala tvrtku bivšeg medulinskog načelnika. Više je puta osuđivan zbog raznih malverzacija. Matić: IZUZETNO JE STRUČAN

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Castrum je Mezulićevoj tvrtki mjesečno plaćao 2.000 kuna plus PDV (Arhiva Glasa Istre/Ilustracija)

Castrum je Mezulićevoj tvrtki mjesečno plaćao 2.000 kuna plus PDV (Arhiva Glasa Istre/Ilustracija)


Direktori gradskih komunalnih poduzeća, čija izvješća o radu u protekloj godini Gradsko vijeće nije prihvatilo, odgovarali su uz ostalo na pitanje vijećnice Ivane Mohorović (Nezavisna lista Filipa Zoričića) je li bilo potrebno da njihove tvrtke mjesečno plaćaju poduzeću Coin po 2.000 kuna plus PDV za tzv. kontroling, odnosno je li to mogla obavljati neka već zaposlena osoba u računovodstvu ili administraciji. Direktori su uglavnom odgovorili da taj posao mogu obavljati sami, te da je na Gradskom vijeću da o tome donese odluku.

No, nije samo Coinu isplaćivano famoznih 2.000 kuna. Na maratonskoj sjednici Gradskog vijeća Mohorović je postavila pitanje direktoru Castruma Aleksandru Matiću o po njoj spornom ugovoru o poslovnom savjetovanju za javnu nabavu, sklopljenom 1. listopada 2015. s tvrtkom Ivula. Po ugovoru, i toj je tvrtki Castrum mjesečno plaćao 2.000 kuna plus PDV.

- To je tvrtka u vlasništvu Darija Mezulića koji ima tri pravomoćne kaznene presude za malverzacije, rekla je Mohorović, te upitala u kojim segmentima tvrtka savjetuje Castrum.

- Ne znam postoje li takvi ugovori i u drugim trgovačkim društvima, zbog opsežnog posla nisam stigla provjeriti, ali ću to učiniti, najavila je Mohorović.

Direktor Castruma Aleksandar Matić odgovorio je da je riječ o dugogodišnjoj suradnji s Mezulićem koji je, kaže, "izuzetno stručan, s velikim iskustvom u javnoj nabavi koju je Castrum obvezan provoditi". Matić smatra da je usluga kontrolinga bitna jer upravljaju velikim brojem zgrada (oko 600, op. a.) i na ovaj se način može uvidjeti kako bolje poslovati. "Castrum može obavljati neke funkcije kontrolinga, ali ne sve", rekao je.

Dario Mezulić bivši je, dugogodišnji IDS-ov načelnik Općine Medulin koji je, kako je naš list izvijestio još u ožujku 2018. godine, čak tri puta pravomoćno osuđivan. Godine 2003. osuđen je na kaznu zatvora od deset mjeseci, uvjetno na dvije godine, zbog zloporabe službenog položaja i krivotvorenja službenih isprava, 2007. je osuđen na kaznu zatvora od godinu dana, uvjetno na dva mjeseca, zbog krivotvorenja službenih isprava i zloporabe položaja i ovlasti, da bi 2009. zbog sklapanja štetnog ugovora dobio godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater