ZANIMLJIVOSTI S VIJEĆA

Zoričićeva vijećnica "pretresla" Aleksandra Matića o njegovom istovremenom angažmanu u Uredu Grada i Castrumu. Evo kako je objasnio trošak reprezentacije

| Autor: Mirjana VERMEZPVIĆ
Ivana Mohorović/Aleksandar Matić

Ivana Mohorović/Aleksandar Matić


Vijećnica Ivana Mohorović ustvrdila je da na web stranicama Castruma piše da je ova tvrtka najveći upravitelj zgradama u Puli i Istarskoj županiji, a iz osnovne djelatnosti uprihodovano je manje od 30 posto ukupnih prihoda. Prihodi od upravljanja zgradama iznosili su 1,5 milijuna kuna, a od ostalih usluga 3,8 milijuna, rekla je Mohorović, te upitala na što se odnosi tih 3,8 milijuna i koliko je od toga uprihodovano od poslova obavljenih za Grad. Također je primijetila da tvrtka ima više od milijun kuna na stavci novac u banci i blagajni, te 1,4 milijuna kuna zadržane dobiti.

- Koja je strategija držanja tog novca? Je li to depozit ili novac u banci jer ako držite novac na računu, a kamate su 4.000 kuna, to ukazuje na loše upravljanje, zaključila je Mohorović. Usto, zanimalo ju je koliko vremena direktor Aleksandar Matić provodi u Castrumu budući da je istovremeno bio zaposlen kao pročelnik Ureda Grada, a posao u Castrumu obavljao je volonterski, je li te poslove obavljao odgovorno.

S obzirom da je tvrtka lani utrošila 91.300 kuna na oglašavanje u medijima, vijećnicu je zanimalo što se točno oglašavalo.

- Odlukom tadašnjeg dogradonačelnika Roberta Cveka, lani su zbog pandemije covida bila zabranjena ulaganja. Zbog čega ste nabavili vozilo Volkswagen vrijedno 72.000 kuna? Trošak reprezentacije iznosio je 29.000 kuna: budući da ste upravitelj stambenih zgrada, koje ste poslovne partnere častili, možda stanare?, upitala je Mohorović.

Matić je kazao da je lanjska neto dobit iznosila 140.000 kuna, dok se zadržana dobit godinama akumulira da bi mogli imati veće investicije. Napomenuo je da 80 posto prihoda Castrum ostvaruje na tržištu, a 20 posto su prihodi od komunalnih djelatnosti (stražarska služba u Rojcu, održavanje dječjih igrališta, javna nabava). Glavni prihod je fiksan, riječ je o naknadi za upravljanje koji je lani iznosio milijun i pol kuna, dok je prihod od usluga kućnih majstora iznosio 1,9 milijuna.

Tvrtka je, veli, plaćala oglašavanje, ali je i registrirana za oglašavanje putem uplatnica za pričuvu i s te je osnove lani uprihodovala 54.000 kuna. Za reprezentaciju je, dodaje, potrošeno vrlo malo, uglavnom je riječ o poklonima za poslovne partnere, kišobranima s logom, blokovima, bombonijerama i nešto ugostiteljskih usluga. Kad je riječ o automobilima, prodan je 13 godina stara Ford Fiesta čije je održavanje bilo preskupo, a kupljeno terensko vozilo za kućne majstore. Dvije važne funkcije uspio je, kaže, obavljati uz dobru organizaciju, ali i radeći izvan radnog vremena, pa i vikendima. "Dvije godine nisam bio na godišnjem odmoru, a otkako više nisam pročelnik intenzivno sam na godišnjem", rekao je.

- Natječaja za energetsku obnovu zgrada nije bilo od 2016., a neće ih biti ni ove godine. Castrum ima 30 posto suvlasništva u Tršćanskoj 7, više puta smo primili suvlasnike na razgovor o obnovi, no rezultata nije bilo. Postoje još dvije zgrade u lošem stanju, u Rovinjskoj 9 i Marulićevoj 11 i za prvu je u fazi ishodovanje kredita nakon čega kreće obnova, izjavio je Matić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum