RIJEŠENI SU ZAOSTACI

Građani se žale na duge liste čekanja u pulskoj bolnici, a sami stvaraju problem. Mnogi se uopće ne pojave na zakazanom pregledu. To čak nije ni najgora stvar

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Arhiva/Ilustracija)

(Arhiva/Ilustracija)


Među osobljem Opće bolnice Pula, u specijalističkim ambulantama, raste frustracija zbog ponašanja građana. Naime, nakon uspostavljanja normalnog rada ambulanti, neke od njih imaju dosta "praznog hoda", jer im naručeni pacijenti ne dolaze na zakazani pregled, niti im jave da neće doći. U nekim se specijalističkim ambulantama u zadnje vrijeme događa da se ne pojavi i do pet naručenih pacijenata dnevno.

Nakon gotovo dvomjesečnog "lockdowna" zbog korone i tadašnjeg stopiranja svih specijalističkih pregleda, osim onih hitnih, početkom svibnja normaliziran je rad svih bolničkih ambulanti, no prema posebnim uvjetima.

- Pacijenti su direktno pozivani telefonom da se odazovu na odgođene preglede u novim terminima. Većina djelatnosti uspjela je odraditi sve zaostatke, a posebno ovdje ističem da je i Odjel za radiološku dijagnostiku uspio odraditi sve otkazane magnetne rezonance (MR) neurosustava. Ovo naglašavam jer se na navedenu pretragu najduže čeka zbog sve većeg broja zahtjeva. Djelatnost koja još uvijek nije uspjela razriješiti zaostatke ambulantnih pregleda je djelatnost pedijatrije, a primarni je razlog već dobro poznat; nedostatak dovoljnog broja liječničkog kadra za obavljanje nesmetanog punog opsega rada, objašnjava ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić.

Usprkos tome što pacijenti mogu otkazati zakazani termin pregleda telefonski i dogovoriti neki drugi datum ako im postojeći ne odgovara, mnogi to ne čine.

- Moramo priznati da se, kako vrijeme odmiče i kako su se građani prilagodili novim mjerama, broj nedolazaka smanjuje. Ali nije to karakteristika samo ovog perioda. U vremena prije korone broj nedolazaka na specijalističke preglede pojedinim je ambulantama bio i do 30 posto. No, u to vrijeme zbog gustog rasporeda upisanih pacijenata nije bilo praznog hoda. Sada ne želimo bespotrebno stvaranje gužvi pred ambulantama i zato se pacijenti mole da dođu u bolnicu samo 10 minuta prije termina zakazanog pregleda. Upravo zbog te činjenice današnji nedolasci izazivaju prazan hod u ambulantama, pa liječnik u specijalističkoj ambulanti ima pauzu od minimalno 20 minuta. I nema ambulante koja je lišena takvih pojava, napominje Hrstić.

Među građanima kruži i netočna informacija da se u bolnicu ne može doći na niti jedan pregled bez da se prethodno ne napravi test na koronu. Trenutno postoji obveza uzimanja uzoraka brisa za COVID-19 samo za one pacijente kojima je potrebno bolničko liječenje ili moraju obaviti neki invazivniji dijagnostički zahvat.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini