NOVA PULSKA BOLNICA

EU novcem opremljena dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija: Od veljače za istarske pacijente nove dijagnostičke i terapijske metode

| Autor: Borka PETROVIĆ
Jedna od četiri suvremeno opremljene operacijske sale (Dejan ŠTIFANIĆ)

Jedna od četiri suvremeno opremljene operacijske sale (Dejan ŠTIFANIĆ)


Nabavljen je i uređaj za dijagnostičku koronarografiju za koji je državni tajnik Željko Plazonić kazao da je jedan od najmodernijih na tržištu. Pacijenti iz Istre više neće trebati putovati do Rijeke, naglasio je državni tajnik, izrazivši nadu da će bolnica uspješno oformiti mlad i stručan tim koji će zaokružiti cijelu priču. Kupljena je i moderna oprema za endoskopiju te su suvremeno opremljene četiri operacijske sale

Početkom veljače istarski će pacijenti u pulskoj Općoj bolnici dobiti najmodernije uređen prostor dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Dnevna bolnica, jednodnevna kirurgija, polikliničko-konzilijarna djelatnost, dijagnostika i fizikalna terapija smješteni su u takozvanom Objektu 2, nižoj novogradnji koja se naslanja na zgradu radiologije u Zagrebačkoj ulici. Ukupna vrijednost projekta iznosi 85,4 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj dodijeljeno mu je 38,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Novac je namijenjen nabavi medicinske i nemedicinske opreme.

Ravnateljica bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić napomenula je kako je europski projekt "Ulaganje u dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju Opće bolnice Pula" ostvaren u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014". Cijela je priča, pojasnila je, krenula 2013. godine kada je nadležno Ministarstvo tražilo prihvatljive prijavitelje. Bolnica je, kazala je Hrstić, imala spreman projekt, a kako su imali osigurana sredstva za početak izgradnje nove bolnice, odlučili su 38,5 milijuna kuna preko ovog projekta zatražiti za njezino opremanje.

- U cijeli smo proces krenuli pomalo naivno, ne znajući što nas sve čeka. Na svu sreću, imali smo pomoć, kako Županije tako i Grada Pule koji su imali iskustva s europskim fondovima, kazala je Hrstić dodajući da je cijeli projekt uspješno zaključen zahvaljujući timu koji je usko surađivao.

Projekt je, kako je pojašnjeno, trajao 48 mjeseci, a projektni tim sastojao se od dr. Hrstić kao voditeljice, financijskog stručnjaka Vladimira Barbića, projektnog asistenta Davida Demanuela i projektne administratorice Bernardine Trento, kasnije Vanese Čakarević. 

- Plan nabave sastojao se od ukupno 30 postupaka, a od dodijeljenih 38,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava, očekujemo da ćemo u konačnici povući 34,5 milijuna kuna. Razlika se, pojasnila je ravnateljica, pojavila radi uštede koje su postignute u postupcima javne nabave.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of