NOVO ZVONO

GRAD BUZET I ŽUPA ROČ KUPIŠE "Mrtve oplakujem, žive zovem, gromove lomim"


"Mrtve oplakujem, žive zovem, gromove lomim. Grad Buzet i Župa Roč kupiše." Natpis je to na novom crkvenom zvonu nabavljenom za zvonik župne crkve Sv. Bartola teškom oko 330 kilograma i izlivenom od bronce, mješavine kositra i bakra, u ljevaonici zvona Grassmayr u Innsbrucku. Ljevaonica utemeljena još 1599. godine prenosi se s oca na sina. Trenutno je vodi petnaesta generacija pa je to ujedno najstarija obiteljska austrijska tvrtka. Zvono je dopremljeno u Roč, posvećeno je odmah nakon što je izliveno u Innsbrucku, a na zvonik će se podignuti i blagosloviti sutra.

Sveti Petar

Na ročkom 26-metarskom zvoniku veliko je zvono nazvano Sveti Petar, teško 580 kilograma, a izlio ga je u Ljubljani 1889. godine ljevač Albert Samassa, i malo Santa Marija od "svega" 280 kilograma, izliveno 1922. godine u Trstu. Ljevač je bio F. Lapagna. Ročka crkva imala je još jedno zvono od 800 kilograma, ali su ga za vrijeme Drugog svjetskog rata Talijani skinuli sa zvonika i odvezli u Udine s obzirom su se brončana zvona koristila u proizvodnji topova.

Santa Marija malo zvono ili tzv. "mrtvi zvon", u Roču ga zovu "mrtvački zvon", prije nekoliko godine napuklo je i gubilo zvuk pa je naručeno novo. Zadnje tri godine malo zvono nije bilo u upotrebi pa je zvonilo samo jedno zvono za vesele i žalosne trenutke.

- Snimili smo ton velikog zvona s zvonika, poslali u Innsbruck gdje se točno uskladio ton novog manjeg zvona kako bi dobili sazvučje. Ova dva zvona postojeće veće i novo manje, mislim da su sada u duru, znači prilikom zajedničke zvonjave to će biti vesela zvona. Postojeće zvono je ton g/1, a novo je h/1, rekao je Josip Bosilj iz tvrtke Elektro Bosilj iz Novog Marofa, generalnog zastupnika firme Grassmayr koja dobavlja zvona, postavlja ih i održava četrdeset godina. Ova je firma prije tri godine elektrificirala i ročki zvonik.

Kada je u srpnju 2015. godine elektrificirano i automatizirano samo veliko zvono jer je malo bilo napuknuto, zadnja ročka zvonarica Eda Krulčić otišla je u mirovinu, a umjesto ručnog zvonjenja, ročko zvono otada pokreće struja. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PETKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter