SLOVENSKA TVRTKA

Nijemci preuzimaju Cimos, koji u Istri zapošljava čak 700 radnika

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Točno pet godina nakon što ju je preuzeo investicijski fond TCH koji je dio talijanskog poslovnog sustava Palladio Holding, Grupacija Cimos sa sjedištem u Kopru ponovo mijenja vlasnika. Koparska tvrtka prelazi pod okrilje minhenskog Mutaresa.

Mutares je privatna investicijska tvrtka koja preuzima srednje tvrtke sa sjedištem u Europi i prodaje ih nakon stabilizacije poslovanja. Završetak transakcije očekuje se u trećem kvartalu ove godine.

O prodaji se priča već neko vrijeme, a radnici su o tome i službeno obaviješteni. Sindikalisti očekuju dogovor da će se tvrtka održati, odnosno da se neće dijeliti na d.o.o.-e jer samo na taj način može biti uspješna i očuvati radna mjesta, prenose slovenski mediji, koji podsjećaju da je TCH lani prodajom imovine djelomično smanjio dug prema bankama vjerovnicima: tvornicu i alatnicu Koper prodao je turskom AK Automotive, a poslovnu zgradu Avto Krki.

Cimos ima sjedište u Sloveniji i, zajedno sa sedam proizvodnih pogona u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i jednom logističkom tvornicom u Sloveniji, vodeći je proizvođač nekih ključnih automobilskih komponenti kao što su kućišta kompresora i središnja kućišta, nosači motora, kočioni diskovi i bubnjevi, dijelovi prijenosa. Među ključne kupce spadaju Garrett Motion, Audi, Volvo, Novoline, BMW, Ford, BMTS Technology i BorgWarner. Grupacija Cimos, s oko 2.000 zaposlenih, u ovoj godini očekuje oko 160 milijuna eura prihoda.

Cimos Hrvatska na dvije lokacije u Buzetu i Roču zapošljava oko 700 radnika. Hrvatsku regiju Cimos TCH je od samih začetaka, zacrtao kao klaster aluminija.

OPŠIRNIJE U SRIJEDU U TISKANOM IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum