UPISI U SREDNJE ŠKOLE

GIMNAZIJA, EKONOMSKA I TEHNIČKA ŠKOLA POPUNILE KVOTU: Ovo su pulske srednje škole u kojima još ima slobodnih mjesta

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Par mjesta ostalo jer kandidati iz Slavonije nisu našli mjesto u Učeničkom domu - mladi medicinari (Milivoj MIJOŠEK)

U Tehničkoj još imaju jedno mjesto slobodno u programu za strojarskog računalnog tehničara. Još se mogu upisati četiri buduće medicinske sestre/tehničari, pet trgovaca, dva kuhara… U Talijanskoj srednjoj školi "Dante Alighieri" i Glazbenoj školi Ivana Matetića-Ronjgova više je slobodnih mjesta nego upisanih učenika

Završeni su upisi u srednje škole: većina mjesta u pulskim školama je popunjena. U županijskom Odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu ne raspolažu podatkom o broju upisanih učenika te nas upućuju na mrežne stranice Carneta i podatke o broju slobodnih mjesta, iako, kako doznajemo, te brojke nisu u potpunosti pouzdane i mogu varirati.

Dakle, prema Carnetu, za jesenski rok ostalo je 259 slobodnih mjesta u istarskim srednjim školama, od čega u pulskim 89. Najviše ih je preostalo u Talijanskoj srednjoj školi "Dante Alighieri", gdje ih je čak 38. U Glazbenoj školi Ivana Matetića-Ronjgova u Puli ostala su 22 slobodna mjesta, u Strukovnoj školi četiri, u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu najesen je moguć upis još pet prodavača, dok je u Školi za odgoj i obrazovanje 17 slobodnih mjesta.

Sportski razred gimnazije

Pulska Gimnazija je popunjena, upisani su svi smjerovi (ukupno sedam prvih razreda) u prvom roku u punom obujmu, ukupno 165 učenika, potvrđuje ravnatelj Filip Zoričić. Izuzetak je sportski razred općeg smjera u koji je upisan 21 od 24 učenika, koliko su ih mogli primiti. Zoričić, međutim, kaže da ne postoji drugi rok za taj smjer "jer je takva procedura". Učenici su, veli, bili najviše zainteresirani za prirodoslovno-matematički gimnazijski program.

U Glazbenu školu Ivana Matetića-Ronjgova upisano je 19 učenika, što je otprilike na lanjskoj razini. Ostala su, međutim, čak 22 slobodna mjesta, što ravnateljica Romana Vuksan Zuban obrazlaže činjenicom da srednju glazbenu školu mogu upisati samo učenici s prethodnim glazbenim znanjem ili oni koji su završili osnovnu glazbenu školu. Od 19 upisanih deset je tzv. matičnih učenika, a to su oni koji uz stručne predmete u ovoj školi slušaju i ostale predmete, poput hrvatskog, matematike i stranog jezika. Preostalih devet učenika uz Glazbenu pohađa i neku drugu srednju školu. Ravnateljica je zadovoljna upisanim brojem učenika s obzirom da je matičnih dvostruko više nego lani.

I u Talijanskoj srednjoj školi "Dante Alighieri" više je ostalo slobodnih mjesta nego što ih je upisano: upisano je 30 učenika, a preostalo je 38 mjesta. U jezičnoj gimnaziji čak ih je 11 slobodno, a u jesenskom roku škola još može primiti i deset ekonomista, po šest automehaničara i CNC operatera, četiri prodavača i dva tehničara za računarstvo. Ravnateljica Debora Radolović napominje da je jedina popunjena opća gimnazija, a u svim drugim smjerovima mjesta ima.

- Upisali smo učenike u svih pet razreda, ali imamo dosta slobodnih mjesta. Neki učenici najavili su upis u drugom krugu. To su oni koji nisu "upali" u prva dva izbora, objašnjava ravnateljica. Napominje da nijedan učenik nije bio zainteresiran za programe obrazovanja automehaničara i CNC operatera pa su ta zanimanja ukinuta. Neće ih biti na rujanskom upisu. "Vrlo mi je žao zbog toga zato što smo pokrenuli kampanju u suradnji s Obrtničkom komorom. Čim se nijedan učenik ne prijavi, gotovo", veli ravnateljica.

Popularni fizioterapeuti

Za razliku od ove, Medicinska škola dobro je popunjena, potvrđuje nam ravnatelj Ivan Žagar.

- Upisujemo tri razreda medicinskih sestara, 72 učenika, i jedan razred fizioterapeuta od 24 učenika. Upisali su se svi prijavljeni, izuzev njih četvoro koji se nisu pojavili na upisu za zanimanje medicinska sestra-tehničar, tako da su ta četiri mjesta ostala za jesenski rok. Radi se o učenicima iz Slavonije koji nisu uspjeli dobiti mjesto u Učeničkom domu pa su odustali od školovanja u Puli, objašnjava Žagar.

Fizioterapeuti su, veli, tradicionalno vrlo traženi: bilo je jako puno prijavljenih, otprilike triput više nego što ih škola može primiti, ali bilo je dosta i sestara. S obzirom da ove godine upisuju tri razreda sestara, onda su te potrebe manje-više i popunjene, zaključuje ravnatelj.

U Ekonomskoj školi sva su mjesta popunjena u prvom roku, a upisana su dva razreda ekonomista i jedan poslovnih tajnika, kaže ravnatelj Petko Radulović. Potražnja za ovim zanimanjima je velika.

- Ostalo je dosta neupisanih koji su vjerojatno išli na drugi prioritet. Naši učenici se uvijek upišu u prvom krugu, a ove je godine bila veća potražnja nego inače, kaže Radulović.

U Tehničkoj školi ostalo je svega jedno slobodno mjesto za jesenski rok - u programu za strojarskog računalnog tehničara. Ravnateljica Sandra Balde objašnjava da se to dogodilo zato što je kandidat koji je imao uvjete za upis, odustao jer se odlučio školovati u Sloveniji.

- Zato je to mjesto slučajno ostalo. Za svako naše zanimanje je velik interes. Imali smo gužvu, navalu, puno više učenika nego što ih možemo upisati. Imamo pet zanimanja, odnosno razreda s po 24 učenika: arhitektonski tehničar, tehničar geodezije i geoinformatike, tehničar za mehatroniku, elektrotehničar i strojarski računalni tehničar, kaže Balde. Napominje da je i ranijih godina bila vrlo dobra potražnja za ovim četverogodišnjim obrazovnim programima.

U Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu upisali su sve razrede, preostalo je pet mjesta u razredu trgovaca.

- Još su za jesenski rok ostala dva slobodna mjesta za buduće kuhare zato što se prijavljeni učenici nisu upisali. U ukupno osam prvih razreda upisali smo 165 učenika. Najtraženiji su hotelijersko-turistički tehničari, turističko-hotelijerski komercijalisti i kuhari. Bilo je skoro duplo više kandidata u odnosu na kvotu, kaže ravnateljica Orhideja Petković.

Obrtnika sve manje

Ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Dragan Radovanović kaže da je preostalo sedam od ukupno 71 mjesta u ovoj školi.

- Imali smo prijave za sva mjesta, ali dva učenika nisu prošla na liječničkom pregledu jer su imali problema s daltonizmom i alergijama za zanimanja ličilac i elektroinstalater. U zanimanju CNC operater ostala su slobodna dva od ukupno šest mjesta, a možemo još upisati i po jednog elektroinstalatera i keramičara te troje ličilaca-soboslikara, navodi Radovanović.

Najtraženiji automehaničari su popunjeni (12), kao i autolimari (6). Popunjena je i kvota elektromehaničara (8), elektroničara i mehaničara (8) te instalatera-montera (10). Na pitanje koliko učenika nije uspjelo upisati traženo zanimanje, ravnatelj odgovara da mu to nije poznato.

- Neki učenici koji su bili na listi uopće se nisu javili, niti ih možemo kontaktirati, a čim je prošao rok, lista je zaključana i mogućnost im je propala. Možda su se prijavili negdje drugdje. Obično očekujete da dijete upiše zanimanje koje je odabralo kao prioritet, kaže Radovanović.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater