POČINJE "GLAZBENI POUČAK"

U KINU VALLI Frano Živković, Roya quartet i Noel Šuran


Glazbeni poučak/Teorema musicale - ciklus edukativnih koncerata održat će se ove godine ponovno i u Puli. Danas će u kinu Valli u 12.30 sati nastupiti Frano Živković, gitarist iz Rijeke.

Višestruko je to nagrađivani glazbenik koji svira od svoje treće godine. U dobi od osam godina završio je osnovnu glazbenu školu, svira gitaru, violinu, klavir, pjeva, aranžira i sklada. Pohađa teoretski smjer srednje glazbene škole i najmlađi je član Hrvatskog društva skladatelja. Kao desetogodišnjak izdao svoj prvi album autorske glazbe, naziva "It's a Secret".

Pomicanje granica i saksofon

Potom 4. listopada slijedi nastup Roya quarteta u sastavu Petra Horvat, sopran saksofon; Weronika Partyka (Poljska), alt saksofon, Betka Bizjak Kotnik, tenor saksofon (Slovenija) te pulska saksofonistica Jovana Joka, koja živi i radi u Sloveniji.

Glazbenice potiču iz različitih zemalja i kultura, što ih je navelo na istraživanje svojega porijekla, tradicije i narodne glazbe iz svojih krajeva. Smjela otvorenost umjetničkog izraza, želja za istraživanjem, pomicanjem granica i potraga za drugačijim i autentičnim izrazom bez predrasuda otkrit će mladoj publici sve čari i efekte saksofona.

Posljednji koncert ovoga ciklusa na programu je 15. studenog, kada nastupa Noel Šuran, koji će predstaviti istarska glazbala. Noel je multimedijalni umjetnik i kulturni antropolog. Kreativno stvaralaštvo i znanstveni rad vežu ga za Istru te njezino povijesno nasljeđe i jedinstveni kulturni identitet. On je jedan od osnivača glazbenih etno skupina (Veja, Histriart, i Š.K.a.F.) koje njeguju istarsku tradicijsku glazbu, a nedavno je objavio i priručnik za učenje sviranja miha. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Interes mlade publike

Organizatori su Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika - ogranak Pula, a pokrovitelji Grad Pula i njegova Turistička zajednica. Ciklus edukativnih koncerata namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i široj publici. Slijedi dugogodišnju tradiciju rovinjskih koncerata za mlade, a cilj mu je predstaviti odabrane glazbene pojmove, instrumente, skladatelje, izvođače… Izlaganja su dvojezična, prezentacije multimedijalne i događanja interaktivna s publikom. Odabir tema odražava interes mlade publike koju anketiramo nakon svakog koncerta. Glazbeni poučak temelji se na stvaralaštvu domaćih kreativnih snaga, dosad se osim u Rovinju održavao u Pazinu, Vodnjanu, Bujama i Medulinu, a od 2015. i u Puli. Autorice projekta su članice HDGU-ogranka Pula, Aleksandra Golojka i Nataša Dragun. Umjetnička voditeljica je Aleksandra Golojka. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater