U ULICI SERGIJEVACA

FOTO / FOTO KURTI, JEDNA OD NAJSTARIJIH RADNJI U PULI Prije 66 godina otvorio ju je Rikard Kurti, a posao su nastavili njegov sin i unuke. Stefan Kurti: Ljubav prema fotografiji ostaje, ali OD NJE VIŠE NE MOGU ŽIVJETI

| Autor: Roberto RAUCH


Četrdesetih je godina prošlog stoljeća fotograf Rikard Kurti imao svoju radnju u Tirani. Poželio je više, sanjao je Zapad. Nakon opasnog putovanja kao slijepi putnik je dospio u Englesku. Zaposlio se u BBC-u kao fotograf, ali sudbina je odlučila zakomplicirati mu stvari i dovesti ga preko Belgije u Pulu. Tu je otvorio radnju koja danas pod budnim okom njegovog sina i triju unuka neprekidno posluje već šezdeset i šestu godinu

 Radnja "Foto Kurti" jedna je od najstarijih u centru Pule. Ovaj simbol malog obiteljskog poslovanja iz nekih davnih, prohujalih vremena plod je nevjerojatne priče jednog čovjeka, Rikarda Kurtija.

Četrdesetih je godina prošlog stoljeća ovaj fotograf imao svoju radnju u Tirani. Poželio je više, sanjao je Zapad. Nakon opasnog putovanja kao slijepi putnik je dospio u Englesku. Zaposlio se u BBC-u kao fotograf, ali sudbina je odlučila zakomplicirati mu stvari i dovesti ga u Pulu, gdje je otvorio radnju koja danas pod budnim okom njegovog sina i triju unuka neprekidno posluje već šezdeset i šestu godinu.

Ulica Sergijevaca, poznatija kao Prvomajska, već neko vrijeme izgleda poprilično sablasno. Mnoge su trgovine zauvijek zaključale svoja vrata. Bezbroj reklamnih plakata po izlozima štite od pogleda u prazne poslovne prostore. Među njima se nalazi i jedna omanja, otvorena radnja. Njena je unutrašnjost tijesna, gotovo poput hodnika, a na kraju, za omanjim pultom, sjedi uvijek dobro raspoložen vlasnik Stefan Kurti, nerijetko u društvu njegovih triju kćeri.

Tako je danas, i jučer, i prekjučer. Dok se susjedni dućani mijenjaju kao godišnje doba, Foto Kurti već šezdeset šestu godinu posluje na istom mjestu! Ta je dugotrajnost rezultat marljivog rada i prilagodbe novim, zahtjevnijim vremenima.

- Ljubav prema fotografiji ostaje, ali ja jednostavno više ne mogu živjeti od nje, kaže nam Kurti.

Priča nam o nevjerojatnoj epopeji njegovog oca koji se nakon Albanije, Belgije i Engleske skrasio u Puli, gdje je dospio u - zatvor.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum