PRVA VELIKA PROMJENA

Filip Zoričić o smjeni Raića Sudara i postavljanju Ivana Žagara u Istru 1961: "Ako dajemo novac za omladinski pogon, onda se on mora i koristiti tako"

| Autor: Marcello ROSANDA
Filip Zoričić (snimio M. MIJOŠEK)

Filip Zoričić (snimio M. MIJOŠEK)


Nakon što je pulski gradonačelnik Filip Zoričić zamijenio Darka Raića Sudara s Ivanom Žagarom na poziciji predstavnika Grada u istarskom nogometnom prvoligašu, točnije zamjenika predsjednika Upravnog odbora NK Istre 1961, saznajemo i razloge takve odluke. Osim pukog političkog kadroviranja, izgleda da je novom gradonačelniku upitna namjena novca kojeg Grad godišnje osigurava Klubu za, načelno, potrebe omladinskog pogona. Također, problematične su mu i pozicije drugih članova Upravnog odbora - Mikela Lauzurice i Darka Podnara, za koje tvrdi da po Zakonu o radu ne mogu biti u sastavu Odbora. Upitno mu je, dakle, troje od petero članova Upravnog odbora.

Bitno je napomenuti da je Istra 1961 u 85 postotnom vlasništvu baskijske grupacije Basconia-Alaves, dok Grad Pula ima preostalih 15 posto udjela, što predstavlja svojevrsnu nadzornu funkciju, naročito omladinskog pogona.

Upitan da komentira motive smjene Raića Sudara, Zoričić pojašnjava da je Žagar čovjek od njegovog najvećeg povjerenja, iznimnih organizacijskih i upravljačkih sposobnosti, te da je na tu funkciju imenovan privremeno. Ipak, tu odluku na koncu mora potvrditi Skupština društva.

- On jako dobro poznaje razmišljanje navijača našeg Kluba, zbog kojih se naposljetku i igra nogomet. Situacija u Klubu nije dobra, posebno kod pitanja financiranja omladinskog pogona i ne davanja izvješća o načinu korištenja javnog novca kojim ga Grad financira, i to iznosom većim od milijun kuna. Sam Raić Sudar mi je prošli tjedan na sastanku u mom uredu rekao da se Odbor rijetko sastaje, a moram istaknuti da i ostali članovi Odbora ne mogu, po Zakonu o radu, biti u tom sastavu, napominje Zoričić.

Gradonačelnik ističe da je Raić Sudar fantastičan čovjek i profesionalac koji će svojim angažmanom u HNS-u pomoći boljem razvoju nogometa u našem gradu, te da ova odluka nema veze s nekim osobnim odnosom prema njemu. U tom duhu, Zoričić otkriva da već traju razgovori o suradnji Grada i HNS-a po pitanju razvoja infrastrukture, budući da je Raić Sudar predsjednik Nogometnog saveza Istarske županije i budući član Izvršnog odbora HNS-a.

Na pitanje kako gleda na budućnost Istre 1961, te kakvu će ulogu u tome ubuduće imati Grad, Zoričić najavljuje da će Grad biti nadzor sa svojih 15 posto udjela i gdje god ide javni novac detaljno kontrolirati te motivirati da djeca budu razvojni dio Kluba i temelj veće gledanosti, promocije i ljubavi cijele regije prema Klubu.

- Ako dajemo novac za omladinski pogon, onda se on mora i koristiti tako. Prije 15 dana iz Ureda Grada smo pomogli s deset tisuća kuna za djevojčice Istre 1961 da bi otišle na turnir koje su naposljetku i osvojile. Sada našu djecu čeka još jedan veliki turnir i zato je važno da se javnim novcem financira upravo takav angažman, kaže Zoričić i upozorava da je Klub trebao predati financijsko izvješće do 30. lipnja, ali da to nije učinio.

- U proračunu je još 790 tisuća kuna koje Grad treba dati za pogon kao ostatak od ukupnog dijela i to nećemo učiniti dok se ne preda izvješće sa svim računima i svim stavkama iz kojih je vidljivo da se financira omladinski pogon, napominje Zoričić i najavljuje da će Grad nastaviti financirati omladinski pogon u istoj mjeri kao i do sada, ali transparentnije i odgovornije.

Upitali smo ga i o vječnim planovima za izgradnju kampusa NK Istre 1961 na Marsovom polju. Gradonačelnik najavljuje pokretanje te teme s predstavnicima Kluba i partnerima.

- To ćemo staviti na stol pred gradske vijećnike i građane pa vidjeti kakva su razmišljanja. Osobno mislim da je kampus potreban da bi Klub bio europski, moderan i da bi djeca trenirala u još boljim uvjetima. I ostali naši klubovi različitih sportova trebaju bolje uvjete. Zato ćemo uskoro pokrenuti strategiju razvoja sporta i analizu infrastrukturnih potreba, zaključuje Zoričić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini