BIZJAK & JURCAN

BUDUĆNOST PULE U KAVEZU: Evo što sve piše u "odbijencu" pulskih arhitekata hotelu i igralištu na Valkanama

| Autor: Marcello ROSANDA
Postojeće igralište na Valkanama (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Postojeće igralište na Valkanama (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Društvo arhitekata Istre, odnosno arhitekti Breda Bizjak i Emil Jurcan, stali su na put realizacije projekata hotela i nogometnog igrališta na Valkanama, o čemu je pisao Glas Istre.

Njima je sporna današnja tendencija u planiranju prostora Lungomare, te tvrde da se ona direktno kosi s izvornim načelima koji su doprinijeli stvaranju tog rekreativnog krajolika.

"Urbanističkim planom uređenja Lungomare iz 2012. te izmjenama i dopunama iz 2015. godine predviđeno je smanjenje šumskog i zelenog fonda uvođenjem nove izgradnje namijenjene turističkoj industriji, a za potrebe te industrije predviđeno je proširenje postojećih automobilskih prometnica. Prijedlogom II. izmjena UPU-a samo se u manjem dijelu suzbija taj negativan trend. Iako je predmet izmjena usredotočen na namjenu sporta i rekreacije te se tim izmjenama odustaje od širenja automobilske prometnice na Valkanama, što je pozitivna promjena u planiranju, treba napomenuti da se ni ovim izmjenama ne povećava postojeći šumski i zeleni fond nego se nastavlja s njegovim umanjivanjem", stoji u dopisu dvoje članova DAI-a.

Bizjak i Jurcan u nastavku obrazlažu i zašto se protive eventualnoj izgradnji hotela na lokaciji nedaleko od planiranog nogometnog terena NK Uljanika.

Podsjetimo, o hotelu na Valkanama, na dijelu kojem je prostorno-planski određena ugostiteljsko-turistička namjena, a gdje je vlasnik tvrtka Hotel Valkane d.o.o. Stevana Muidže, već se neko vrijeme priča i raspravlja, a bila je to i tema predizbornih nadmetanja i jedan od aduta pulskog Možemo u borbi za poštivanje zelenih politika.

Potencijalni investitor, pak, otvoreno pokazuje interes za izgradnju hotela i pratećih sadržaja, a postoji čak i idejni projekt na stranicama pulskog arhitektonskog studija Arhi d.o.o. Riječ je, zapravo, o medijskom mogulu i poznatom srpskom tajkunu Draganu Šolaku, dok je spomenuti Muidža njegova produžena ruka u Puli. Dvojac se također, podsjetimo, spominjao i kao investitori tijekom nedavnog spora na gradskom vijeću oko, zasad očito propalog, projekta Max Stoja.

"Gradnja hotela planiranog kapaciteta 360 postelja predstavlja preopsežnu izgradnju područja Lungomare. Predviđeni hotel visine 27 metara, sa sedam nadzemnih i dvije podzemne etaže, svojim se gabaritom i ukupnom površinom izgrađenosti do 7.910 kvadrata može usporediti s hotelom Pula i Park plaza Histria. Za potrebe hotela planirana je izgradnja popratnih objekata sportsko-rekreativne, ugostiteljske, trgovačke i medicinske namjene, površina kao što su bazen, teniski tereni i tako dalje, a u gornjoj zoni predviđena je izgradnja novih prometnica s kružnim raskršćem. Sveukupna površina hotelskog kompleksa veličine 20.000 kvadrata te voluminoznost samog hotela neprimjereni su i neodrživi za ovu lokaciju zbog povećanja prometnica i smanjenje šumskih površina, povećanja prometa u zoni prilaza hotelskom kompleksu, što se kosi s tendencijom smanjenja prometa i na kraju, zbog remećenja vizura, te harmoniziranog ritma šetača, kupača i rekreativaca koji su u koheziji s ovim prostorom", tvrde Bizjak i Jurcan.

Također, vezano za taj projekt, sporan im je i predviđeni pročistač, plažni objekti u šumici, te svaka dodatna intervencija u prirodni teren. Upozoravaju da uređenje podrazumijeva trajnu izmjenu prirodnog izgleda plaža u smislu građenja i betoniranja stepenica, staza, uvođenja infrastrukture, odnosno vode za uređenje tuševa, izgradnju priveza za rekreativna plovila, postavljanje svlačionica i iznajmljivanja sportskih rekvizita. Smatraju, nadalje, nedopustivim da se "na prirodnoj plaži koja je uz to i javna površina gradi lift koji će se izgraditi zbog privatnog interesa, a posljedično zauvijek izmijeniti prirodna obilježja plaže."

"Nepotrebno je graditi nove ugostiteljske objekte i dodatne uređene plaže. Potrebno je obnoviti, odnosno rekonstruirati postojeće objekte i površine. Isto tako, potrebno je razmotriti opciju javnog parkirališta ili garaže u kamenolomu Max Stoja i razmisliti o ukidanju prometa na šetnici Lungomare. Prirodne plaže potrebno je zadržati u postojećem stanju bez dodatnih intervencija osim redovnog čišćenja i održavanja. Sveukupna planirana izgradnja nepovratno bi izmijenila prirodnu obalu i drastično smanjila šumski zeleni pojas čime bi prouzročila devastaciju ovog vrijednog prostora", zaključuju predstavnici Društva arhitekata Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter