PONOVLJENA MJERENJA

Elena Puh Belci o izloženosti radioaktivnom plinu radonu u školama: DJECA SU U POTPUNOSTI SIGURNA

| Autor: Portal GlasIstre.hr
(Neven LAZAREVIĆ)

Temeljem rezultata ponovljenog mjerenja radona od strane tima stručnjaka Odjela za fiziku osječkog Sveučilišta, kako javljaju iz Grada Pule, u osnovnoj školi "Giuseppina Martinuzzi" i područnim objektima "Delfino" i "Pinguino", dječjeg vrtića Rin Tin Tin jasno je naznačeno da su djeca apsolutno sigurna u odgojno-obrazovnim ustanovama jer su u odnosu na vrijeme boravka u navedenim objektima doze od radona kojima su djeca izložena niže od godišnjih doza koje se smatraju normalnima.

"Briga o zdravlju naših sugrađana, a posebice onih najmlađih, oduvijek je bio i uvijek će biti prioritet ove gradske uprave. Zato i poduzimamo sve što možemo kako bi zaštitili i unaprijedili njihovo zdravlje, a tako je bilo i kad je u pitanju radon.

Naime, podsjetit ću samo da smo u svibnju 2018. godine, čim smo saznali rezultate mjerenja vrijednosti radona u školama, promptno reagirali i krenuli s rješavanjem problema. Nismo čekali ni trenutka – oformili smo posebno radno tijelo za praćenje rezultata mjerenja vrijednosti radona u javnim ustanovama Grada Pule, uspostavili smo suradnju s Laboratorijem za niske radioaktivnosti Sveučilišta u Osijeku, njihovim profesorima i najeminentnijim stručnjacima za radon u Hrvatskoj, organizirali smo predstavljanje rezultata predstavnicima roditelja kako bismo im dali potpune informacije o toj pojavi. Potom smo naručili novo mjerenje u trajanju od godine dana u objektima u kojima su izmjerene povišene vrijednosti radona, dali smo i konkretne naputke o obvezi provjetravanja učionica i ostalih zajedničkih prostorija u kojima borave djeca, učitelji i odgajatelji, a naravno da smo o sve kontaktirali i nadležna ministarstva i to Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Dakle, učinili smo apsolutno sve što smo mogli uz suradnju s nadležnim i stručnim tijelima. Danas znamo mnogo više o radonu nego što smo znali prije dvije godine i posebno je značajno što će Grad Pula u ožujku ove godine, točnije od 16. do 20. ožujka 2020. biti organizator i domaćin Regionalne radionice o najboljim praksama za smanjenje koncentracije radona u zgradama, a koja je pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju. Ista će omogućiti svima koji se bave građevinskom strukom vrijedne spoznaje o metodama ispitivanja, procjene i dizajna sanacije radona a što će kasnije moći primijeniti na stvarnim slučajevima", istaknula je Elena Puh Belci zamjenica pulskog gradonačelnika dodavši pritom da će upravo škola "Giuseppina Martinuzzi" biti prva škola u Hrvatskoj i ogledni primjer praktičnog rada na dizajnu sustava za redukciju radona.

Slijedom svega navedenoga još se jednom jasno ističe kako nema razloga za zabrinutost jer su sva djeca apsolutno sigurna u odgojno-obrazovnim ustanovama koje pohađaju.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini