ODBIJENICA INVESTITORIMA

DRAMA UOČI DANAŠNJE SJEDNICE VIJEĆA GRADA PULE: Dušica Radojčić stopirala veliku investiciju na Stoji, Pula može izgubiti 50 milijuna kuna

| Autor: Robert FRANK
Dušica Radojčić (snimio D. MEMEDOVIĆ)

Dušica Radojčić (snimio D. MEMEDOVIĆ)


Zbog toga što Dušica Radojčić iz platforme Možemo!, kao predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule, za današnju sjednicu u dnevni red nije uvrstila točku o donošenju Odluke o izradi i dopuni Urbanističkog plana uređenja "Max Stoja", investitor, tvrtka Max City d.o.o., odustala je od Inicijative koju je prethodno pokrenula, a kojoj je konačni cilj bio da se na devastiranom području, jugozapadno od tamošnjeg trgovačkog centra, izgrade hotel, stambeno-poslovni objekti i filmski studio.

Na taj način Grad Pula zasad ostaje ne samo bez atraktivnih sadržaja i nekoliko stotina radnih mjesta, nego i bez 50 milijuna kuna komunalnog doprinosa. Toliko bi, naime, investitor morao uplatiti u ionako oslabljen gradski proračun. Iz dana u dan pokazuje se kako Grad Pula zbog nedostatka sredstava u proračunu, a posebno zbog pada prihoda, ne može na adekvatan način servisirati obaveze prema javnosti. U tom smislu posebno je pogođen segment sporta, o čemu se naširoko priča i gdje vlada određeno nezadovoljstvo aktualnim financijskim stanjem.

Predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić na sve to, od gubitka sredstava u proračunu ako se odustane od ove investicije, pa do problema financiranja sve siromašnijeg sporta, očito nije računala kad je odlučila ignorirati točku koja se trebala naći na dnevnom redu današnjeg Gradskog vijeća. U svom dopisu prema Gradu Puli i gradonačelniku Filipu Zoričiću, kako saznajemo iz pouzdanih izvora, direktor Max Citya Stevan Muidža najotvorenije je zaključio kako za "donošenje Odluke o izradi UPU-a ne postoji potrebna većina u okviru vladajuće koalicije koja u ovom trenutku vodi Pulu". Muidža, unatoč svemu, korektno naglašava kako ne želi da Inicijativa o UPU Max Stoja, koja podrazumijeva stavljanje u funkciju devastiranog prostora, bude točka političko-koalicijskog razdora trojne vlasti koju čine Nezavisna lista gradonačelnika Filipa Zoričića, SDP i platforma Možemo!. No do daljnjeg, dok se političko stanje ne promijeni, tvrtka Max City neće pokretati Inicijativu za izradu izmjena UPU-a Max Stoja.

Indikativno, ova točka je bila na pretposljednjoj sjednici Gradskog vijeća, no skinuta je s dnevnog reda bez posebnog obrazloženja. Gradski vijećnik Milan Rašula, kako saznajemo, ipak traži uvrštenje te točke u dnevni red. Jedan od ključnih razloga zašto misli da je taj projekt dobar za zajednicu Rašula je oblikovao kroz svoj stav.

"Živimo u društveno-ekonomskoj i financijsko-gospodarskoj krizi. Nije za očekivati da će ovaj, a niti drugi potencijalni investitori, biti raspoloženi za ulaganja u Pulu kada se na ovakvoj temi, bez objektivnog i posebno utemeljenog stava, stvara slučaj", rekao je Rašula.

Treba naglasiti, da ne dođe do zabune, kako ovaj projekt nema veze s gradnjom hotela na Valkanama, čemu se Dušica Radojčić također otvoreno suprotstavljala.

Inače, poslovnik Gradskog vijeća, koji je IDS ostavio u nasljeđe, Dušici Radojčić dozvoljava da dobivene prijedloge dopuna dnevnog reda može, ali i ne mora staviti na glasanje, što je inače praksa u većini gradskih vijeća. Očito kod nje demokracija ide u samo jednom pravcu…

Po svemu sudeći, Radojčić se uplašila da bi predložena dopuna dnevnog reda s točkom o Max Stoji mogla biti izglasana. A ona to ne želi.    

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater