NEOČEKIVANI KRAH

DOZNAJEMO: Ove godine neće biti čuvene pulske motorijade

| Autor: Robert FRANK
Defile posjetitelja Croatia bike weeka ispred pulske Arene (Snimio Neven Lazarević / Arhiva)

Defile posjetitelja Croatia bike weeka ispred pulske Arene (Snimio Neven Lazarević / Arhiva)


"Svakog ljeta, krajem kolovoza i početkom rujna, Pula postaje glavno okupljalište tisuća motorista koji pristižu u najveći istarski grad na Croatia Bike Week, jedan od najvećih moto susreta u ovom dijelu Europe. Organizator ovih susreta je pulski moto klub Twin Horn MC koji ove godine slavi 25 godina rada".

Tako je 13. siječnja 2019. godine, iz pera novinarke Tee Tidić, pisao naš list. Sa zrnom nostalgije i retrospektivom. Ondašnji i sadašnji predsjednik kluba Twin Horn MC Edi Ljubić ekstenzivno joj je objasnio okolnosti njegovog nastanka i svega što se događalo tijekom proteklih četvrt stoljeća. Te je godine - govorimo i dalje o 2019. - održan zadnji Croatia Bike Week.

Sljedeće dvije prošle su u znaku korone i otkazivanja takvih okupljanja koja sa sobom inače povuku i do dvadesetak tisuća gostiju. Istarski motoristi tada su zadnji puta udomaćili braću na dva kotača koja su u ovaj dio svijeta dolazila po dobru zabavu. I bi dobre zabave, uvijek i svugdje, gdjegod se po Puli i okolici održavao tjedan posvećen zaljubljenicima u motore. Bikeri su, inače, dobra publika, veliki potrošači, posebno oni iz Zapadne Europe kojima su jahanje motora, neograničena sloboda i vjetar u kosi filozofija i stil života.

Svemu, nažalost, dođe kraj, pa tako i dobroj tradiciji pulskih bikera. Nevjerojatno je ali istinito – ove godine Pula neće biti domaćin Croatia Bike Weeka! Organizatori, Twin Horn MC, su odustali. Pojašnjava nam to Edi Ljubić dok sjedimo na Forumu preko kojeg žurnim korakom prolazi pulski gradonačelnik Filip Zoričić. U bremenitoj međusobnoj snošljivosti kratko smo si odmahnuli. Pretpostavka je da je s velikom preciznošću mogao pretpostaviti o čemu pričaju prvi pulski biker i novinar.

Pulski bikeri su se, dakle, pobunili. Njih 40 okupljenih oko svog kluba ove godine neće organizirati Croatian Bike Week. Kome pravo, kome krivo, Alea iacta est.

"Nije stvar samo u novcu koji smo od Grada Pule dobili manje nego prije. Stvar je u tome da nemamo adekvatnu i opremljenu lokaciju za održavanje motociklističkih druženja. Grad se nije pokazao kao pravi partner u organizaciji i zato ova godina ne da visi, nego nećemo imati uvjete za Croatia Bike Week", kaže predsjednik Twin Horn MC Edi Ljubić.

Razočaranom i revoltiranom, neshvatljivo mu je da se Grad Pula odriče jedne takve manifestacije koja je ovu točku Istre učinila prepoznatljivom na puno višim razinama, po svim paralelama i meridijanima Europe, ali i njenih najzabačenijih kutaka odakle se uvijek stvori neki novi biker koji sa sobom sljedeće i sljedećih godina dovede nekog novog i drugog.

"Postoji masa problema koje sami više ne možemo rješavati. Kap koja je prelila čašu je iznos od 15 tisuća kuna koje smo dobili kao potporu za gradske manifestacije. Nama je to neprihvatljivo. Recimo, taj tjedan zabave mi kao organizatori gotovo da i ne naplaćujemo ulaz. S druge strane, program koji nudimo je skup i velik. Možemo li tako dalje, s porastom svih cijena, ali i potporom od samo 15 tisuća kuna?! Moram priznati da mi puno toga nije jasno. Nije mi, recimo jasno da neke druge udruge, protiv kojih nemam ništa protiv, kao potpore dobiju četiri, pet puta više sredstava nego mi koji okupimo i po dvadesetak tisuća ljudi i od čega šira zajednica ima veliku korist", kaže Ljubić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom