otrovna im je krv

Zna napasti i ugristi pa i pregristi ronilačko odijelo. OTKRIVAMO KOJA SE TO VRSTA RIBE UDOMAĆILA U UVALI VALSALINE U PULI

Primjerak murine žutošarke duljine oko 50 cm uočio je roneći noću ovih dana Gerwin Gretschel iz Austrije. Već treću godinu za redom austrijski ronilac susreće dvije jedinke u istoj uvali te pretpostavlja da se radi o stalnoj populaciji

| Autor: Jasna ORLIĆ
Valsaline

Valsaline


Pulska uvala Valsaline postala je stanište ribe koja se rijetko susreće u sjevernom Jadranu. Kako doznajemo iz pulskog Aquariuma, juvenilni primjerak murine žutošarke (Muranea Helena) duljine oko 50 cm uočio je ovih dana Gerwin Gretschel iz Austrije direktor "Morske škole" i to roneći noću.

Bioindikator

"Već treću godinu za redom austrijski ronilac susreće dvije jedinke u istoj uvali te pretpostavlja da se radi o stalnoj populaciji. Budući da su se murine do nedavno sporadično nalazile u sjevernom Jadranu, ova vrsta se danas može uvrstiti u skupinu bioloških pokazatelja takozvanog bioindikatora globalnog zatopljenja morske vode. Prosječna površinska temperatura Jadranskog mora od 1990. godine porasla je za otprilike 0,3°C. Ove temperaturne promjene, zasigurno su i uzrok promjena kvalitativnog i kvantitativnog sastava sjevernojadranske ihtiofaune," navodi se na facebook stranici pulskog Aquariuma.

Mnogi zaziru od ove zmijolike ribe jer je i njezin ugriz može biti opasan za ljude. Ronioci su svjedočili da murina zna napasti i ugristi pa i pregristi ronilačko odijelo.

gg

Krv im je otrovna

Osim što imaju zmijoliko tijelo, murine, ugori i jegulje pripadaju pasivno otrovnim ribama tzv. kriptotoksičnim vrstama. Krv im je otrovna, no s obzirom da je otrov termolabilan, termičkom se obradom (na temperaturi od 58°C) razgrađuje. Stoga, samo svježa krv tih vrsta može prouzrokovati trovanje, npr. ako otrov dođe u doticaj s otvorenom ranom. To su samo neke od karakteristika po kojima se sve ribe svrstavaju u zajednički taksonomski red jeguljki čija ekologija, pogotovo reprodukcija, u potpunosti još nije poznata.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum