DJEČJI KREATIVNI CENTAR

OBNOVA TEŠKA 8,7 MILIJUNA KUNA: Bivši Pionirski dom do listopada 2020. napokon u novom ruhu

| Autor: Chiara BILIĆ
(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


U Dječjem kreativnom centru u sljedećih godinu dana zamijenit će sva vrata, stolariju i sustav za grijanje, sanirat će zidove, stropove te sanitarne čvorove. Osim toga, obnovit će se podovi, rekonstruirati sva gledališta, kao i pozornica teatra Naranča, a kompletno će se zamijeniti vodovodne cijevi. Kotlovnica će u potpunosti prijeći na prirodni plin

Uređenje pulskog Dječjeg kreativnog centra, bivšeg Pionirskog doma, napokon počinje u rujnu, a trajat će do listopada 2020. godine. Sanacija će koštati 8,7 milijuna kuna, većinu će platiti Grad, dok će se 1,4 milijuna kuna osigurati bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pionirskom će se domu u sljedećih godinu dana, naime, zamijeniti sva vrata, stolarija i sustav za grijanje, sanirat će se zidovi, stropovi te sanitarni čvorovi koji će dobiti WC za osobe smanjenje pokretljivosti. Osim toga, obnovit će se podovi, pa će tako baletni studio napokon dobiti sportsku podlogu, rekonstruirat će se sva gledališta, kao i pozornica teatra Naranča, a kompletno će se zamijeniti vodovodne cijevi. Što se pak tiče energetske obnove, kotlovnica će u potpunosti prijeći na prirodni plin, nove fasade i rasvjeta će biti energetski učinkovite, dok će se u krov ugraditi termoizolacija.

Energetska ušteda

Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada, ujedno i direktor društva koje već godinama upravlja tom zapuštenom zgradom Castrum Pula 97, poručuje da će ovaj projekt rezultirati manjim režijama za grijanje i hlađenje i, u konačnici, energetskim uštedama od oko 67 posto.

S obzirom na to da je i okoliš Pionirskog doma u derutnom stanju, zarastao korovom, nerijetko zatrpan smećem i gomilom odbačenog namještaja, Grad smo upitali hoće li se uređivati i dvorište i igralište, na što su nam iz odsjeka za informiranje odgovorili da će se postaviti nova ograda i LED rasvjeta. To bi, poručuju, trebalo onemogućiti ulazak onima koji se ponašaju na neprimjereni način te stvaraju nepotrebne troškove za gradski proračun. Također, rekonstruirat će se rampa za osobe smanjene pokretljivosti za ulaz na prvi kat, postavit će se nova gromobranska instalacija i drenaža oko objekta protiv vlage te novo betonskog stepenište koje povezuje parkiralište i glavni ulaz.

- Igralište i tribina su u vlasništvu države, no pokrenuta je inicijativa za dodjelu tog prostora Gradu Puli. Nakon što se riješe imovinsko-pravni odnosi lokalitet će također biti u režimu redovnog održavanja, ističu u Gradu.

Matić pak navodi da je, unatoč tome što je država vlasnik dijela dvorišta, Castrum u više navrata, po pozivu korisnika prostora, čistio okoliš.

Valja napomenuti da će svi korisnici tijekom obnove biti zbrinuti na zamjenskim lokacijama. Tako će Studio Zaro biti smješten u Društvenom centru Rojc, a Teatar Naranča za predstave i redoviti program u Circolu, za dramski program u zgradi Italuniona, dok će skladište za scenografiju biti u Vitezićevoj 8 i Stankovićevoj 49. Ured Društva Naša djeca će u sljedećih godinu dana biti na adresi Bruna Kosa 16, a aktivnosti će provoditi u dvorani "Mate Parlov" i Dječjem vrtiću u Rižanskoj ulici. Gradska knjižnica i čitaonica će svoj privremeni dom imati u Smareglinoj 2.

"Mislim da smo dobili na lutriji. Neizmjerno sam zahvalna Gradu što će djeca napokon dobiti prostor primjeren njihovoj kreativnosti i veselom druženju, prostor kakav i zaslužuju. Posebno me raduje što ćemo napokon imati pristup prilagođen djeci s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Tih godinu dana koliko će trajati radovi obnove brzo će proći nakon čega svi zajedno okrećemo jednu novu stranicu", poručila je voditeljica Studija Zaro Linda Milani.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of