OKONČAN PROJEKT OBNOVE

FOTO / DJEČJI KREATIVNI CENTAR PULA IMA NOVO RUHO: Svečano otvoren dom brojnih kreativaca i entuzijasta

| Autor: Borka PETROVIĆ


Uz projekt energetske obnove bila je to jedinstvena prilika i za uređenje kompletne unutrašnjosti objekta kao i eksterijera. Sanirani su tako svi zidovi i stropovi i pozornica Teatra Naranča, rekonstruirano je gledalište koje je dobilo nova sjedala, uređen okoliš, kompletno dvorište osvijetljeno LED rasvjetom te je uređeno moderno igralište

Nakon godinu dana radova, dugoočekivana obnova Dječjeg kreativnog centra uspješno je privedena kraju. Zgrada plavog pročelja i dvorane prepoznatljivih narančastih stolaca, u kojem su uživale generacije pulskih mališana, jučer je svečano otvorila svoja vrata. U obnovu zgrade uloženo je čak deset milijuna kuna od kojih su 2,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula.

Najviši standardi boravka i rada

Na prigodnoj svečanosti otvorenju Dječjeg kreativnog centra prisustvovali su dogradonačelnik Pule Robert Cvek, župan Fabrizio Radin i voditeljica iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Rajčić.

Radovi na cjelokupnoj obnovi Dječjeg kreativnog centra, poznatog kao bivši Pionirski dom, završeni su krajem rujna, a sve kako bi pulskim mališanima bio osiguran najviši standard boravka i rada, primjeren njihovim željama i potrebama. Zamjenik gradonačelnika na otvaranju je izrazio zadovoljstvo što je dugo očekivana obnova, brojnim generacijama djece omiljenog Dječjeg kreativnog centra, uspješno privedena kraju.

- Ovo je zaista poseban trenutak u našem gradu, kako za najmlađe tako i za one nešto starije koji su godinama i generacijama prolazili kroz ovaj, nekada Pionirski dom, a sada Dječji kreativni centar pohađajući razne aktivnosti ili gledajući brojne predstave. Kao Grad izuzetno smo ponosni što smo završetkom ovog projekta omogućili upravo našim najmlađima savršene uvjete za rad, njihove aktivnosti, druženja, predstave, radionice i sve ono što ovakav kreativni centar sa sobom nosi, poručio je dogradonačelnik Cvek.

Deset milijuna kuna

Župan Radin je rekao da rad sadašnjeg Dječjeg kreativnog centra prati i poznaje još od 1997. godine.

- Zahvaljujući Gradu Puli i svih onih koji su sudjelovali u energetskoj obnovi Dječji kreativni centar sada je dobio primjerene uvjete za rad brojnih kreativaca i entuzijasta. Iskreno im čestitam jer to nije samo dječje kazalište, nego institucija ovoga grada. Nema grada bez kazališta, a mi imamo ponovno dječji dom kreativnosti i umjetnosti na ponos budućim generacijama, poručio je Radin.

Ponovimo, ukupna vrijednost radova je 10 milijuna kuna od kojih su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula. Naime, putem programa Europskog fonda za regionalni razvoj, konkretno od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost energetska obnova zgrade sufinancirana je s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem javnog poziva za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

- Izuzetno mi je drago što smo se uspjeli okupiti, unatoč izazovima s kojima smo suočeni i čestitam što niste odustali od ideje da ipak održite ovo svečano otvaranje. Grad Pula je istinski prijatelj djece i poduzima sve mjere da takav ostane i opstane, uključujući i mjeru koja je nama izuzetno važna i koju mi potičemo, a to je povećanje energetske učinkovitosti kroz energetske obnove zgrada. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je dugogodišnji partner svim dionicima u Republici Hrvatskoj koji prepoznaju ovu izuzetno važne teme i potencijal koji dolazi kroz provedbu upravo takvih projekata, rekla je predstavnica Fonda Maja Rajčić dodavši kako je Europska unija objavila novu strategiju "Val obnove" kojim će snažno nastaviti i u predstojećem razdoblju poticati projekte poput ovoga danas.

- Mi ćemo vam biti partneri i dalje i u tome ćemo vas voditi da nastavite s ovakvim krasnim projektima i uvijek nam se možete obratiti za svaki vid pomoći, zaključila je Rajčić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater