ZADOVOLJNI LJUBITELJI KNJIGE

ĐIR PO DOMU BRANITELJA: Pojedinci pulski Sajam knjige vole više nego zagrebački Interliber, objasnili su zašto

| Autor: Chiara BILIĆ

Kako izgleda Pula u nedjelju ujutro? Sneno. Usporeno. Ulice su poluprazne. Adventske kućice otvaraju se tek predvečer. Znakovi života mogu se pronaći tek u ponekom kafiću u centru grada. No, u Domu hrvatskih branitelja šušur je već oko deset sati. Na festivalu knjige u Puli, jubilarnom, 25. izdanju "Sa(n)jam knjige", mnoštvo omamljeno privlačnim koricama već prebire po policama, migolji među stalažama i pikira željene naslove.

Žureći na tradicionalni jutarnji program "Doručak s autorom", čija je gošća tog dana bila srpska povjesničarka Latinka Perović, Gospodin Stevo Urošević brzinski je kupio roman talijanskog pisca Claudia Magrisa "Obustaviti postupak". I to mu nije bila prva knjiga koju je od početka sajma dodao svojoj bogatoj kolekciji.

- Ne da dolazim na sajam, ja vam ovdje kampiram, odmah nam govori gospodin Urošević.

Nije on književni padobranac pa da se na sajmu našao pukom slučajnošću ili nekom iznenadnom znatiželjom. Iz Slovenije je, mjestašca nadomak Bledu, Radovljice, a na Sa(n)jam knjige u Pulu sa suprugom dolazi već petnaest godina. Iako je po struci elektroinženjer, obožavatelj je književnosti. Pravi je knjiški moljac. Vjerojatno mu je, kaže, "odozada u glavi" tako programirano, možda je čak, povjerava nam, bilo logičnije da je studirao književnost ili psihologiju. U svakom slučaju Urošević je velik obožavatelj pulskog sajma.

- Prvo, relativno je malen. Nije kao zagrebački Interliber. Ovdje se ne možete izgubiti, obrazlaže natenane. "Drugo, atmosfera je intimna. Nije ovo samo sajam. Ovo je zaista sanjanje knjige, sanjarenje. Tu je i taj susret s autorima i uglednim ljudima koji me privlači".

Inače je, pojašnjava, Magrisov fan. Pročitao je sve što je Magris objavio, oduševljen je njime kao autorom i čitavom strukturom njegova pisanja. Sve nam to priča gotovo u dahu, nasred dugačkog ulaznog hodnika Doma branitelja, koji ove godine izgleda bitno drugačije, nego prethodnih izdanja. Na tom koridoru nema više izloženih knjiga kao nekada. Sad je ovdje pult švedskog diva za proizvodnju namještaja Ikee. Kompanija je, saznajemo, partner sajma. Osim što je prolaz uredila namještajem iz svoje kolekcije, svi koji su učlanjeni u Ikea Family program i posjeduju njihovu karticu, imaju pravo na popust pri kupnji knjiga.

- Popust je pet posto, a za kupnju više od 10 i 15 knjiga - 10 posto, pojašnjava Vlatka Balinčić, voditeljica prodaje sajma.

I dok ulaz više ne miriše na onaj prepoznatljiv miris knjige, kod glavnog pulta sajam počinje dobivati svoj prepoznatljiv obris. Ljudi pristižu već od devet ujutro, ali najveća gungula počinje, upućuju nas djelatnici, oko 17 sati, a traje dok se ne zatvore vrata. Najveća se gužva, ipak, očekuje pri dolasku turskog romanopisca, dobitnika Nobelove nagrade za književnost Orhana Pamuka. Ovo mu je drugo gostovanje na sajmu, prvi je put čuveni autor u Puli gostovao prije 15 godina, a na ovogodišnjem će izdanju predstaviti hrvatsko izdanje svoje knjige "Istanbul na fotografijama: grad, sjećanja". Zaposlenici nagađaju da će Puležani i drugi gosti sajma u velikom broju pohoditi njegov nastup i u jutarnjem, kao i u večernjem terminu. Promocije su, kažu nam, ionako jako dobro posjećene.

No, jutarnji su posjeti sajmu opušteniji i mirniji. Svakako puno tiši. U jednom takvom uživa i Puležan Željko Herceg. I on čuvenim sajmom prošvrlja svake godine. Neće reći da je njime oduševljen jer takve izraze, iskren je, ne koristi, ali voli vidjeti ljude kako "minglaju" u civilizacijskom urbanom krugu takve vrste.

- Drago mi je da postoji. Mislim da spaja ljude iz branše. Volio bih da ima više ovakvih sadržaja. Ne dolazim zbog jeftinijeg sadržaja, tako da ne obraćam pozornost na popuste. Dođem vidjeti mogu li koju knjigu kupiti nekome za poklon jer se kroz takav dar nekome može poslati poruka, kaže Željko koji, otkad je svoju biblioteku izgubio u poplavi, sebi više ne kupuje knjige, već ih posuđuje u knjižnici.

Zbog sajma je put Pule, kao i gospodin Urošević, potegnula i gospođa Seka. Ona je s prijateljicom, profesoricom hrvatskog jezika i književnosti, došla iz Zagreba. Navrati tako svake godine.

- Onaj koji je izmislio "Sa(n)jam" treba dobiti nagradu. Specifičan je, kratko će Seka, dodajući da nije mjerodavna ocijeniti program i usporediti pulski festival knjige sa zagrebačkim Interliberom poput njezine prijateljice, ali priznat će da jednostavno voli knjigu. Uvijek se, kaže, može nešto pronaći na popustu. No, "ono nešto" što je skupo, skupo je svugdje.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini