PULSKI SDP O PRIKUPLJANJU OTPADA

Danijel Ferić: Gradonačelnik Boris Miletić ponaša se kao Alisa u zemlji čudesa, a PULA POSTAJE GRAD PRIJATELJ ŠKOVACA

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Igor Belas i Danijel Ferić (M. MIJOŠEK)

"Podaci o odvojenom skupljanju otpada u Istri koje je za prošlu godinu objavio Zavod za zaštitu okoliša i prirode u sklopu ministarstva gospodarstva u najmanju su ruku poražavajući.

Zbog nečinjenja odgovornih, Istra će morati platiti 3 milijuna kuna kazne zbog izuzetno slabog postotka odvajanja, od čega samo Grad Pula, gotovo milijun kuna!

Znamo li da je Grad Pula samo prošle godine platio 600 tisuća kuna kazne, jasno je da nečije greške porezne obveznike koštaju 1,6 milijuna kuna", upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare SDP-ov vijećnik u Gradu Puli Danijel Ferić.

Osvrnuvši se na ovih dana objavljeno izvješće o prikupljenim količinama komunalnog otpada u Republici Hrvatskoj, Ferić je naveo "da je Pula po odvajanju otpada dosegla svega 12 posto, dok primjerice Krk, Koprivnica i Međimurje imaju između 50 i 60 posto izdvojenog korisnog otpada."

Ferić upozorava da je odvajanje otpada u Puli od samo 12 posto ( Istra je na 13,3 posto), izrazito loše, za što su prvenstveno odgovorni Grad Pula i Herculanea. Naglasio je da je u dvije godine, zbog takvog lošeg sustava, Grad Pula morao platiti kaznu od 1, 6 milijuna kuna novca poreznih obveznika, za što nitko nije odgovarao.

- Kad tome pridodamo i novih 20 milijuna kuna namijenjenih za ekološku bombu zvanu Kaštijun, građani se opravdano pitaju kome ide taj silni novac?! Cijelo to vrijeme kad govorimo o selektiranju otpada, pulski gradonačelnik Boris Miletić ponaša se kao Alisa u zemlji čudesa! Iako je poražavajući postotak od 12 posto izračunat po metodologiji za cijelu Hrvatsku i po statističkim izračunima koji se primjenjuju u cijeloj Europskoj uniji, Boris Miletić to ne priznaje i prodaje maglu s različitim postocima. Tako je po nekom njegovom izračunu, taj podatak za 2018. godinu iznosio čak 27 posto, a u 2019. godini, čak i po njegovoj računici 10 posto manje, odnosno 17 posto. Očito je da umjesto napretka, imamo nazadovanje, upozorava Ferić.

Podsjetio je da je Planom gospodarenje otpadom Grada Pule za razdoblje 2017.-2022. predviđeno odvojeno prikupljanje 60 posto otpada, a nakon tri godine. Pula je dosegla sramotnih 12 posto.

"Nažalost, matematičke greške pulskog gradonačelnika plaćamo svi mi stanovnici Pule", istaknuo je Ferić, rekavši "da zbog lošeg sustava zbrinjavanja otpada, Pula opasno juri prema tituli Grad prijatelja smeća, iako se ponosi time da je Grad prijatelj djece".

- Smeće se pod okriljem mraka dovlači kombijima, otpad čak podvaljuju susjedi, a svemu tome je uzrok poskupljenje zbrinjavanja otpada od čak 300 posto, upozorio je Ferić. Pulski SDP predlaže da se odvoz otpada plaća po kilogramima predanog otpada, a ne po broju odvoza. Među ostalim, traže smanjenje cijene usluge u cilju poticanja građana za odlaganje otpada u za to predviđene kante.

Ferić je na kraju upozorio da se Grad Pula i Herculanea nisu javljali na natječaje za dodjelu bespovratnih sredstva za gradnju sortirnica, bioplinskog postrojenja ili kompostanu, iako je sufinanciranje države i do 85 posto ukupnog iznosa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater