DRUGI DAN ŠTRAJKA

Sindikati kažu da analiziraju svaki potez kako ne bi naštetili brodogradilištu: ULJANIK MIRUJE, DELEGACIJA U SRIJEDU U ZAGREBU


Boris Cerovac izjavio je da u srijedu rano ujutro članovi Uprave i Nadzornog odbora Uljanika, te predstavnici Štrajkaškog odbora kreću za Zagreb gdje će inzistirati da se sastanu s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom. Od njega će zatražiti da se plan restrukturiranja prihvati čim prije i da odmah krene u primjenu. Cerovac je rekao da će također zatražiti da se pronađe način da se radnicima Uljanika omogući isplata plaće

Generalni štrajk u Uljaniku nastavljen je i tijekom današnjeg dana. Štrajkalo se ponovno na radnim mjestima, bez izlaska i prosvjeda na ulicama Pule, a radnici u štrajku ni danas nisu smekšali svoj stav vezano uz gradnju polarnog kruzera Scenic Grupe, tako da su se ponovno tijekom jutra okupili kod tog broda i tražili od kooperanata koji su na njemu angažirani da obustave svoj rad.

Nakon dana punog sastanaka i dogovora u kojem su svi uglavnom izbjegavali medije najvažnije jučerašnje događaje i odluke je u večernjim satima rezimirao predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac.

On je kazao kako će u srijedu rano ujutro članovi Uprave i Nadzornog odbora Uljanika, te predstavnici Štrajkaškog odbora krenuti za Zagreb i tražiti sastanak s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom. Od njega će zatražiti da se plan restrukturiranja prihvati čim prije i da odmah krene u primjenu, izjavio je novinarima Cerovac. Rekao je i da će također zatražiti da se pronađe način da se radnicima Uljanika omogući isplata cjelokupne plaće za rujan i listopad, jer su dobili samo minimalac.

"Moram reći da smo mi u Štrajkaškom odboru izuzetno opterećeni u ovom trenutku zbog situacije u kojoj ne znaš više što uraditi, a da sa time ipak uradiš nešto dobroga za Uljanik i za očuvanje brodogradilišta. Dvojimo oko svakog koraka koji namjeravamo poduzeti i ne znamo nosi li nam on dobro ili ne. Naravno da nam sve to odmah važu i radnici, pa nas u jednom trenutku hvale i cijene, a već u drugom si najveći izdajnik i njihov neprijatelj. Moramo paziti na sve, odnosno da svojim potezima koje poduzimamo da bi se izborili za svoja prava istovremeno ne naškodimo nastojanjima uprave ili interesima brodovlasnika, tako da se u svemu tome jako teško snalazimo. Naravno i dalje smo u štrajku i to iz razloga što i dalje nema izvora iz kojeg bi se mogla isplatiti razlika plaće za rujan, a sada već i za listopad. Kroz desetak dana trebala bi 'sjesti' i treća plaća, međutim ni za nju nemamo informacija ni kad ni kako, tako je iz dana u dan situacija sve teža i teža", kazao je Cerovac. Upravo iz tog su razloga, kaže, zajedno s radnicima iz sigurnosnih razloga zaustavili i jučer rad kooperanata na polarnom kruzeru.

"Svjesni smo da su kruzer i njegov vlasnik Glen Moroney iznimno važni za Uljanik i mi želimo raditi za njega i u budućnosti, te nam je zbog toga iznimno krivo što moramo sprečavati nastavak gradnje tog broda. Međutim radnici su jednostavno ljuti na sve što se događa i traže da dok se ne pronađe nekakvo rješenje i ti kooperanti, odnosno radnici koji su angažirani na tom brodu, dijele njihovu sudbinu", kazao je predsjednik Štrajkaškog odbora. (M. PAVLOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater