ODLUČENO DANAS U PAZINU

PULSKO BRODOGRADILIŠTE ULJANIK IDE U STEČAJ! Za nekoliko dana svi radnici će pismenim putem dobiti otkaz

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Nakon svega dvadesetak minuta rasprave zaključeno je današnje ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, što znači da stožerno društvo pulske brodograđevne kompanije odlazi u stečaj.

Stečajni sudac Ivan Dujić takav je rasplet najavio već prije 14 dana, a jedini način da se to izbjegne bio je da do današnjeg ročišta bude pronađen investitor i odblokirani računi društva. To se međutim nije dogodilo, kineska opcija spašavanja brodogradilišta ostala je nedefinirana, a blokada računa umjesto da bude skinuta porasla je na 164,8 milijuna.

Najveći dio tog novca, čak 76,4 milijuna kuna, odnosi se na potraživanja radnika, 30-tak milijuna iznosi dug prema državnim institucijama, a ostalo Brodogradilište duguje koperantima, HEP-u, bankama i dobavljačima.

Stečaj će službeno biti proglašen nakon objave rješenja Trgovačkog suda, a to će značiti da vođenje preuzima stečajni upravitelj i da preostalih 1.118 radnika, od kojih je 1058 u Puli, a 60 u Rijeci, ostaje bez posla.

Direktor Sandi Božac izrazio je nadu da ni stečaj neće značiti kraj brodogradilišta s obzirom da se vode razgovori oko nastavka i dovršetka radova na izgradnji polarnog kruzera, te je još uvijek nepoznato kakva će biti sudbina jaružala oko kojeg se još uvijek razgovara s naručiteljem Jan de Nulom.

Jutros je u isto vrijeme, ali u drugoj sudnici proglašen stečaj još jednog uljanikovog društva USCS-a koja je imala 17 zaposlenika, no najveći dio radnika te tvrtke, prema riječima direktora Enca Vitasovića, pronašao je novo radno mjesto davno prije nego što je i UCSC potonuo do dna.

Nakon današnjeg stečaja Brodogradilišta vrlo je izvjesno da ista sudbina čeka i krovnu tvrtku kompanije Uljanik d.d., no to će biti poznato već do konca ovoga tjedna s obzirom da će se ročište za holding u Pazinu održati u petak 17. svibnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater