DRUGI PUT U HRVATSKOJ

BROD GREENPEACEA STIGAO U PULU u sklopu kampanje zabrane oglašavanja fosilne industrije

| Autor: Glas Istre
Brod Greenpeacea u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)

Brod Greenpeacea u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)


Brod Arctic Sunrise iz flote Greenpeacea stigao je u Pulu i pristao uz Riječki gat. Ovih dana obilazi hrvatske gradove kako bi proširili kampanju zabrane oglašavanja fosilne industrije i njihovih sponzorstava. Nažalost, zbog situacije s koronavirusom nisu mogli organizirati "open boat" manifestaciju. Brod će se uputiti prema Rijeci gdje će u subotu održati novinsku konferenciju.

- Riječ je o europskoj građanskoj inicijativi za zabranu oglašavanja fosilne industrije i njihovih sponzorstava. Ako ECI dosegne milijun ovjerenih potpisa u jednoj godini, Europska komisija dužna je odgovoriti i razmotriti implementaciju zahtjeva u europski zakon.

Greenpeace u Nizozemskoj okupio je više od 80 aktivista iz čak 12 država, među njima i Hrvatske, kako bi blokirao ulaz u Shellovu rafineriju i ukazao na prljavu promidžbu kojom fosilna industrija štiti svoju klimatski štetnu praksu. Ovaj mirni prosvjed dolazi nakon što je više od 20 organizacija danas pokrenulo peticiju europske građanske inicijative (ECI), tražeći novi zakon koji zabranjuje oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji, doznajemo od Perice Štefana, voditelja komunikacija za Greenpeace.

Arctic Sunrise, kojem je ovo drugi posjet Hrvatskoj (prvi je bio 2013. godine) je brod izgrađen u Norveškoj. Ima bruto tonažu 949, dužinu od 50,5 metara i maksimalnu brzinu od 13 čvorova. Det Norske Veritas klasificira je kao "ledolomca 1A1". Brod pokreće jedan brodski dizel motor MaK.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom