Skriveno od pogleda

BRDA PLASTIČNE I STAKLENE AMBALAŽE KOD RECIKLAŽNOG DVORIŠTA VALMADE Zelena Istra prijavila Herculaneu, inspekcijski nadzor u tijeku

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ


Zbog zastoja u poslovanju Metisa otežana je dinamika preuzimanja ambalažne plastike i stakla i ono se trenutno odlaže na reciklažnom dvorištu da bi ga preuzela drugi ovlaštena tvrtka, poručuju iz Herculanee i demantiraju da se na Valmadama odlaže miješani komunalni otpad

  

Udruga Zelena Istra iz Pule prijavila je inspekciji nadležnoj za zaštitu okoliša komunalno poduzeće Pula Herculanea zbog neadekvatnog odlaganja otpada na Reciklažnom dvorištu Valmade. Na Facebook stranici Zelene Istre objavljene su fotografije gomile otpada u plastičnim vrećama, odložene u stražnjem neuređenom dijelu Herculaneinog kompleksa, što je, kažu iz udruge, suprotno odredbama Zakona o gospodarenju otpadom.

- Prijava udruge zaprimljena je u petak, 21. veljače, te je inspekcijski nadzor u tijeku. Po okončanju inspekcijskog nadzora pravodobno ćemo vas izvijestiti o rezultatima, poručili su iz Državnog inspektorata.

Brda ambalaže

Hrpe plastičnih vreća odloženih na zemljanom tlu iza reciklažnog dvorišta Valmade našli smo i mi. To je prostor sakriven od pogleda s okolnih cesta. Brda su tu plastične i staklene ambalaže, ali na jednoj hrpi vidjeli smo i vreće koje djeluju kao miješani komunalni kućni otpad, kojem mjesto nije na reciklažnom dvorištu, već na Kaštijunu. To pak demantiraju iz pulskog komunalca.

- Mješoviti kućni komunalni otpad ne odlaže se u prostoru reciklažnog dvorišta na Valmadama, već se svakodnevno odvozi u Županijski centar Kaštijun. U reciklažnom dvorištu dozvoljeno je samo odlaganje selektivno prikupljenih sirovina i to 40-ak vrsta. Među inim dozvoljeno je i odlaganje selektivno prikupljene ambalažne plastike i stakla koju građani mogu besplatno odložiti na reciklažnom dvorištu. Zbog trenutnog zastoja u poslovanju tvrtke Metis, otežana je dinamika preuzimanja ambalažne plastike i stakla koja se prikupi od vrata do vrata, od korisnika. Trenutno se tako prikupljena ambalažna plastika i staklo odlažu na reciklažnom dvorištu te ga preuzima druga ovlaštena tvrtka. Uspostavom rada Metisa, koji je do sada preuzimao ambalažnu plastiku i staklo, nadamo se normalizaciji dinamike preuzimanja navedenih frakcija i to direktnim preuzimanjem u svom prostoru, poručuju iz Uprave Herculanee.

Ali ni takav otpad, kaže Irena Burba iz Zelene Istre, ne smije se odlagati na otvorenoj površini, bez posebnih uvjeta.

- Građani su nam prijavili nelegalna odlagališta sekundarnih sirovina, zelenog i drugog otpada iza reciklažnog dvorišta. A to je samo dokaz da ne postoji zatvoren sustav prikupljanja otpada i neće ga biti moguće zatvoriti bez sortirnica i kompostana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter