MUZIČKA AKADEMIJA U PULI

Božićni koncert u crkvi sv. Antuna: Mlada akademija s izvrsnim ostvarenjima


Premda djeluje tek nekoliko godina kao takva, pulska Muzička akademija može se pohvaliti izvrsnim rezultatima, vrsnim glazbenim pedagozima te nadarenim studentima.

Uspjesi ove Akademije predstavljeni su široj publici u prepunoj crkvi sv. Antuna gdje je u petak navečer održan vrlo kvalitetan koncert u izvedbi solista i komornih sastava.

Adeste fideles

Započelo je gregorijanskim koralima "Puer natus in Bethlehem" i "Veni, Veni Emmanuel" (obradio Blaženko Juračić), u izvedbi Akademskog mješovitog zbora a cappella, što je izvedeno i uz dojmljiv scenski nastup.

"Krunidbena misa" W. A. Mozarta KV 317 zvučala je vrlo dojmljivo i snažno i vrlo je kvalitetno izvedena, što su komentirali i brojnih muzikolozi u publici, a uz Akademski mješoviti zbor i komorni orkestar, sudjelovali su i sopranistica Marija Ticl, alt Ema Delač, tenor Josip Krajačić te bas Patrik Andreja. To je bilo središnje djelo večeri, i vidljiv je sav trud uložen u pripremanje ovako kvalitetne izvedbe.

U nastavku su nastupili Lovro Matešin (bas) i Vladimir Gorup (harmonika) u izvedbi "Pieta', Signore" A. Stradelle, komorni orkestar i alt Ema Delač u Bachovoj "Esurientes (Magnificat BWV 243)", te Alejandro Cordova u Barriosovoj "Una Limosna por el Amor de Dios".

Akademski mješoviti zbor i komorni orkestar izveli su "Adeste fideles" te "Oj pastiri, čujte novi glas" i "U se vrime godišća", a Vivaldijevo djelo "Laudamus Te (Gloria RV 589)" komorni orkestar uz sopranisticu Georgie Goldin i mezzosopranisticu Vilmu Graziu Žmak. Isti orkestar uz dvije sopranistice, Irinu Subašić i Lanu Živčić interpretirali su Zajčevu "Offertorium pastorale", a Bachovu "Wir eilen mit schwachen, doch emsigen Schritten (Kantata: Jesu, der du meine Seele BWV 78)" sopranistica Ana Mikac, mezzosopranistica Karolina Matjašec i harmonikaš Vladimir Gorup.

Komorni orkestar 

Komorni orkestar djelovao je u sastavu flautistice Samanta Stell i Ilona Kos, Irena Vladisavljević (rog), Branko Sterpin (truba), Vedran Vojnić (timpani), violine Milan Grbić, Matea Beotić, Alisa Cvitan i Damir Dekanić, violončelo Fabio Jurić, kontrabas Sandro Peročević i orgulje Sandro Vešligaj. Dirigent je bio Domeniko Briški.(Vanesa BEGIĆ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter