KORIZMENI KONCERT

U organizaciji pulske Muzičke akademije: ODUŠEVLJENI LJUBITELJE KLASIKE

| Autor: Mladen RADIĆ
Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ


Stolica više tražila se preksinoć u crkvi Sv. Franje gdje je održan korizmeni koncert Muzičke akademije u Puli Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, na kojem su nastupili Istarski simfonijski orkestar i Akademski mješoviti zbor. Ljubitelji klasike pokazali su koliko su željni ovakvih koncerata. Na programu su bile skladbe "Salve Regina" Antonija Smareglie za zbor i gudački orkestar koji je priredio Branko Okmaca i "Ave Verum Corpus" Wolfganga Amadeusa Mozarta no glavni dio večeri bila je izvedba slavnog Mozartovog "Requiema", jedne od, kako kaže u najavi koncerta Lada Duraković, najljepših i najizvođenijih misa za mrtve. Dirigent je bio Domeniko Briški, a solisti Marija Ticl (sopran), Ema Delač (alt), Josip Krajačić (tenor) i Lovro Matešin (bas). Soliste su pripremili doc. mr. art. Sofija Cingula i doc. mr. art. Marija Kuhar Šoša; umjetnička suradnica Vesna Ivanović Ocvirk, v. pred.

Dugi gromoglasni aplauz

Na kraju koncerta prolomio se dugi, gromoglasni aplauz publike koja je ustala sa stolica i dala do znanja koliko je uživala. Trebalo je vremena akumuliranom oduševljenju da polako splasne. No, među zadovoljnim ljubiteljima klasične glazbe koji su jedva čekali i dočekali ovakav koncert, bilo je i onih koji su se sa skepsom pitali znači li ovaj nastup simfonijskog orkestra novi početak ili tek još jedan kratkotrajni bljesak. Kako u najavi koncerta podsjeća Gorka Ostojić Cvajner "Pula kao najveći, ali na žalost ne i glavni grad Istre, konačno zavređuje imati svoju ozbiljnu, trajnu, pa zato i tradicionalnu glazbenu sezonu, za što jest conditio sine qua non upravo konstituiranje Istarskog simfonijskog orkestra (sa svim izvedenicama)". Ona podsjeća da je Istarski simfonijski orkestar oformljen još 1986., za što je bio zaslužan Nikola Debelić, a djelovao je do 1992. Puno je nota otada odsvirano u Puli koja se etablirala kao glazbeni grad, a sada je prilika za novi zamah i nešto što bi moglo trajati duže, pogotovo nakon ovakvog koncerta.

Uložen trud je i više nego očit, a pohvale, dakako, zaslužuju svi izvođači koji su Puljane počastili ovim posebnim koncertom i uživo kreirali ovako lijepu atmosferu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter