KONCESIJE NA PULSKE PLAŽE

BORIS MILETIĆ, predsjednik IDS-a i gradonačelnik Pule: Robert Cvek je reagirao emotivno, ali vidi se da IZA GRAĐANSKE INICIJATIVE STOJI NEKI KAPITAL

Boris Miletić (D. ŠTIFANIĆ)

Boris Miletić (D. ŠTIFANIĆ)


Hrvatska je danas država koja nema nikakav plan ni strategije razvoja gospodarstva. Odluke se donose stihijski po principu gašenja požara. Ova Vlada nema vizije, iz tjedna u tjedan skačemo iz afere u aferu i previše ovisimo o turizmu, kaže Boris Miletić

S predsjednikom IDS-a i gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem razgovarali smo o svjetskoj politici, europarlamentarnim izborima, bujajućem fašizmu, potencijalima Amsterdamske koalicije, situaciji u Puli, Uljaniku, javnim plažama i drugim lokalnim temama.

- Bliže se europarlamentarni izbori. Javnost ih ne percipira kao posebno važne. Više ih se promatra kroz visoke plaće europarlamentarnih zastupnika, nego kroz ono što se tamo zbiva. Čini mi se da je to pogrešan pristup?

- Pogrešan je jer često zaboravljamo da se jedan značajan dio zakona koji se donosi u europskom parlamentu odnosi na nacionalno zakonodavstvo. De facto, oko 80 posto naših propisa mora biti ne samo usklađeno s europskim stečevinama, nego se kod nas mora i primjenjivati. Zato je vrlo bitno shvatiti ozbiljnost izbora za Europski parlament. To nije borba za tamo neki Bruxelles, daleki grad u kojem netko odlučuje o nečemu što nema veze s nama. To nije točno. Ono što se tamo odluči ima direktne veze s našim životima.

- EU se dosta gubi, sporo donosi odluke, interesi glavnih država često su sukobljeni. Postoji niz neusuglašenosti oko važnih pitanja.

- Tromost je jedna od najvećih mana europskih institucija, a vanjska politika EU-a jedan od glavnih izvora neslaganja. Mislim da to usporava proces donošenja odluka. Velike svjetske sile poput SAD-a, Rusije ili Kine reagiraju puno brže. I to im je prednost.

- Europarlamentarni zastupnik Ivan Jakovčić završava svoj mandat. Bio je aktivan, puno inicijativa je pokrenuo i stječe se dojam da je, bez obzira na stranačku pripadnost IDS-u, jasno i glasno prezentirao politiku Istre. Kako biste ga vi ocijenili?

- Ono što je on napravio u pet godina mandata pokazuje da jedna relativno mala regija u odnosu na europske okvire može imati jednog od najaktivnijih zastupnika među njih 751. Napravio je puno za Hrvatsku, a posebno za Istru. Povukli smo puno novaca iz europskih fondova i imali smo u Bruxellesu čovjeka koji je vrlo aktivno i uspješno zagovarao interese Istre.

Sloboda govora

- Vaš zamjenik Robert Cvek je u raspravi s aktivistima i građanima koji se protive upravljanju plažama kako to planira gradska vlast iznio dosta tešku optužbu da on dobro zna tko stoji iza njih. Ispalo je da se, po njemu, radi o nekoj teškoj, opasnoj uroti. Do danas nije objasnio što je htio reći. To je nedopustivo, slažete li se?

- Robert je srčan čovjek. Znam koliko su ga pogodile dezinformacije koje su oko toga plasirane u javnost. Zastrašivalo se ljude nečim što ne postoji. Sada sam vam sve pojasnio. I zato s jedne strane mogu razumjeti zašto je tako reagirao. S druge strane, maksimalno otvoreno govoreći, koliko god nas ponekad smeta neutemeljeno kritiziranje, ne samo od udruga civilnog društva nego i od oporbe i medija, sloboda govora i mišljenja su početak i kraj demokracije. Koliko god nas ponekad takvi neargumentirani napadi pogode, moramo to znati podnijeti.

- To je kritika Cveku?

- Vjerujem da će Robi, dođe li do slične situacije, drugi put drugačije reagirati. Zasmetala ga je konstrukcija oko zatvaranja plaža jer je znao da to nije istina i reagirao je emotivno.

- Ali to je onda tema za raspravu, a ne za svađu, prozivanje bez argumenata i uvrede. Cvek se, kao i svaki političar, mora znati primjereno ponašati, i sami ste to rekli.

- Cvek je, kao i ja, iščitao da iza tih inicijativa stoji neki kapital. To se vidi. No kao javna osoba morao je drugačije reagirati.

- Gdje mislite da je uložen neki kapital?

- Pa u samu propagandnu kampanju kojom se pokušao proizvesti dojam da se događa nešto što ne postoji. Ako nešto produciraš, oglašavaš ili organiziraš, kao što to oni rade, to ima svoj trošak, je li tako?

- Ne vidim u čemu je tu problem. Legitimno je da imaju svoje prihode i, pretpostavljam, donatore koji vjeruju u ono što oni rade.

- Tako je, slažemo se. Donatori ili financijeri. To je legitimno, ali nije korektno pokrenuti propagandnu kampanju koja nema veze sa stvarnošću. Ne mogu to razumjeti. Kao što prije deset godina nisam razumio da netko jednostavno izmisli da će se graditi u gradskim parkovima.

- Možda oni to rade preventivno. Kao, da to nešto što oni smatraju spornim nikome i nikad ni slučajno ne bi palo na pamet.

- Zamislite da netko odluči ući u preventivnu kampanju protiv udruga ili drugih političkih stranaka ili bilo kojeg aktera s pretpostavkom da bi taj netko jednog dana mogao početi zagovarati netoleranciju, mržnju itd. Iako taj to ne radi i nema nikakve namjere. Ali za svaki slučaj, da im ne bi palo na pamet. To je apsurdno i nepošteno. (Robert FRANK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum