PRVI ČOVJEK PULE I IDS-a

INTERVJU, BORIS MILETIĆ: Neka se SDP dogovori sam sa sobom je li im IDS prijatelj ili neprijatelj. Ferić? Ljudi znaju prepoznati blefere

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

- Odmah nakon pobjede Zorana Milanovića rekli ste da očekujete fer odnos prema Istri. Znači, prije nije bilo tako?

- U povijesti odnosa s SDP-om imali smo uspona i padova. U zadnje vrijeme odnosi su izuzetno korektni. Milanović je zatražio podršku IDS-a u kandidaturi i tad je već dao jasne garancije i jamstva u smislu zaštite interesa Istre. Vrlo je bitno što je tijekom cijele kampanje bio vrlo smiren i koncentriran i pokazao je da se istinski zalaže za jednu normalnu Hrvatsku. Nakon pobjede je održao izvrstan govor, pozvao je ljude na smirenost. Zaustavio je pokušaj bilo kakvog zvižduka prema aktualnoj predsjednici. To je iskorak i dobar put ka normalizaciji odnosa.

- Koliko je Milanović glumio smirenog kandidata, suzdržavao se ili je ipak uspio pobijediti sam sebe?

- Milanović se jako promijenio. Na bolje. Ne bih sad ulazio u to da li je "bio pod ručnom". Drago mi je da je tijekom cijele kampanje Istru stavio na značajno mjesto. Upravo je krenuo i završio kampanju u Puli i to se kroz rezultat pokazalo kao dobra strategija.

- I IDS-u je to bila važna poruka. Odmah nakon izbora najavili ste moguću suradnju s progresivnim snagama.

- Zadnjih nekoliko godina svjedočimo jednoj nacionalističkoj politici pa čak u jednom dijelu i militarizaciji društva. Milanovićeva pobjeda je jedan sasvim drugačiji put prema europskim vrijednostima i svega onog što Istra baštini.

Dva bloka

- Onda je logično da na predstojećim parlamentarnim izborima idete zajedno s SDP-om. Peđa Grbin poziva i šalje poruke da glave treba staviti skupa.

- Modalitet nastupa za parlamentarne izbore je tek pred nama i o tome ćemo puno promišljati kao što smo uvijek i činili. Pozicija IDS-a je poprilično jasna u tom segmentu. Mislim da smo jedna od rijetkih stranaka koja za sebe može kazati da je u svih 30 godina dosljedna u svojim vrijednostima. Kod nas nema vrludanja i kad građani zaokruže naše kandidate vrlo dobro znaju što dobivaju. Ta razina političke dosljednosti je nešto što mnogim strankama u Hrvatskoj danas nedostaje.

Nama i drugim strankama liberalno lijevog spektra cilj je zamijeniti postojeću HDZ-ovu vladu koja je opterećena ne samo brojnim aferama već je i neučinkovita. Siguran sam da postoji razina svijesti među političkim opcijama u spektru kojem i mi pripadamo, da se jednom pametnom, zajedničkom i promišljenom politikom taj cilj i ostvari. Hoće li to biti nastup u jednom ili dva bloka, još je prerano govoriti. Prvo treba vidjeti oko kojih ćemo se projekata složiti.

- Spominjete dva bloka. Znači, to bi bio SDP i partneri, a drugi IDS i partneri iz Amsterdamske koalicije?

- To su mogućnosti. Može i jedan blok, ja to ne isključujem i kažem da treba sjesti i vidjeti što će za taj liberalno lijevi centar biti optimum. Ne mora značiti da je jedan blok rješenje.

- Baš ste tajanstveni, zašto ne želite otkriti hoćete li sa SDP-om?

- Nisam tajanstven, u principu sam vrlo otvoren.

- Do zadnjeg trenutka ste kalkulirali i s podrškom Milanoviću. Sad će i s izborima biti isto?

- Ono što će se na kraju mjeriti je broj mandata u Saboru. Morate imati parlamentarnu većinu da bi mogli odlučivati. Ne mora značiti, a to je više puta kroz izborne cikluse dokazano, da jedan blok nosi više mandata. Zato moji kolege u IDS-u vrlo jasno poručuju da ponekad dvije mreže love više od jedne.

- Znači definitivno dva bloka, pa onda postizborna velika koalicija?

- Zasad su obje mogućnosti otvorene. To je logika stvari ako želimo zamijeniti postojeću Vladu. Na izborima 2007. IDS je nastupio samostalno, ali nismo bježali od tog da želimo biti u parlamentarnoj grupi s drugim liberalno lijevim opcijama. Potom smo 2013. godine išli sa zajedničkom listom, a 2015. i 2016. godine smo ponovno išli u regionalnom bloku, ali smo tada od mandatara tražili vrlo jasne garancije za istarske projekte i naše politike. O svemu će na kraju odlučivati tijela stranke. Tako IDS funkcionira već 30 godina i zato je jedna je od najuspješnijih regionalnih stranaka u Europi.

- Kad će stranka odlučiti?

- Još ne znamo ni datum parlamentarnih izbora, pa kako onda možemo konkretno govoriti. Odluke ćemo donijeti na vrijeme i razgovarat ćemo s našim kolegama unutar Amsterdamske koalicije kao i sa drugim političkim opcijama koje su nam prihvatljive.

- S kime ćete razgovarati?

Sigurno sa SDP-om, HSU-om, HSS-om koji nikad nije ni izašao iz koalicije sa SDP-om. Razgovarat ćemo i s nekim drugim manjim strankama.

- S Dalijom Orešković?

- Zašto ne? Ona je tražila našu podršku kod kandidature za predsjednicu Republike. Trebamo biti otvoreni i pristupiti svima koji žele promjene u ovoj zemlji. Tu ne treba biti isključiv. Normalno da IDS neće surađivati sa strankama desnice.

- Imate li već spremna imena za Sabor. Je li vrijeme za neka nova lica, spekulira se o potpredsjednici stranke Katarini Nemet?

- Ne bih o imenima, ali imamo ljude i bit će to kombinacija starih i novih lica. Naš aktualni zastupnik Giovanni Sponza je sam zatražio podršku stranke da ne sudjeluje na listi za parlament. Zajednice podružnica će svaka na svom području kandidirati ljude, a isto će učiniti Klub žena i Klub mladih. Unutarstranačka procedura je vrlo otvorena i izabrat ćemo najbolje.

Svježa krv

- Može se čuti da bi u Sabor mogao i novigradski gradonačelnik Anteo Milos?

- Ne znam tko i kako spekulira. Uvijek treba kombinirati jednu razinu iskustva, svježe krvi i nove energije.

- Što će IDS tražiti u slučaju da sudjeluje u kreiranju nove Vlade?

- Prije svega inzistirat ćemo na decentralizaciji. Nakon toliko godina, krajnje je vrijeme da se model centralizirane vlasti prekine jer je potrošen i ne daje rezultate. Regionalnoj i lokalnoj zajednici treba dati veće ovlasti, ali za te ovlasti treba osigurati i veće prihode. Sve dosadašnje porezne reforme u cilju rasterećenja poreza na dohodak išle su nauštrb lokalnih zajednica. Došlo je vrijeme da se ugledamo na razvijenu Europu i ne otkrivamo toplu vodu. Inzistiramo na funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji. To se ponajprije odnosi na gospodarenje državnom imovinom gdje je država izuzetno troma pa sve do upravljanja na razini jedinica lokalne samouprave. Gradovima treba omogućiti uvođenje lokalne municipalne policije kao što je to u Italiji. Sve se češće susrećemo s devijacijama u ponašanju prema prostoru - od bespravne izgradnje do ilegalnih deponija. Politika decentralizacije znači više posla, više odgovornosti, ali i puno više mogućnosti za regionalne i lokalne zajednice.

- Je li Amsterdamska koalicija mrtav politički projekt?

- Ne. Osovina koju čine GLAS i IDS odlično funkcionira. Tu su i Laburisti i PGS. Imamo svog europskog zastupnika Valtera Flegu i to je bio cilj zašto smo se i okupili.

- Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese iz SDP-a pak smatra da je amsterdamski savez mrtav jer bi u protivnom imali svog kandidata za predsjednika Republike.

- Te izjave ne želim komentirati.

- Zašto? Dosta često ne želite komentirati Basanessea.

- Ne bježim od komentara, ali su mi takve njegove izjave deplasirane. Hajmo mjeriti učinke, uspjehe i rezultate. Više se fokusiram na svoj rad i IDS, nego time što netko drugi izjavljuje.

- Znači, ako vam netko kaže da ste nesposobni, vi ćete skrušeno šutjeti?

- To što će mene tako etiketirati je dio nečije političke utakmice, ali nikad ne treba podcjenjivati inteligenciju građana koji vrlo dobro znaju što i kako biraju. Razina kolektivne inteligencije građana najbolje govori o tome je li netko uspješan ili nije.

- Kako će se eventualna suradnja s SDP-om odraziti na odnose s istarskim SDP-ovcima s kojima ste u stalnom fajtu.

- Mislim da je IDS prema SDP-u cijelo vrijeme imao fer i korektan odnos. Mi se nismo udaljili s tog puta. Predsjednik Milanović je vrlo jasno rekao o svojim pogreškama u odlučivanju i na taj se način javno ispričao. Ne mogu prihvatiti da se IDS na nacionalnoj razini hvali kao vrlo uspješnu stranku, a nas kao korektne ljude, dok se istodobno ta ista SDP-ova politika u Istri prema nama odnosi na sasvim drugačiji način. To nam nije prihvatljivo. Ili smo dobri i korektni partneri na svim razinama ili nismo ni na jednoj! Oni se trebaju dogovoriti sami sa sobom unutar svoje kuće i o tome će u velikoj mjeri ovisiti naši budući odnosi i na lokalnoj razini.

- Što kažete na najave iz istarskog SDP-a da su spremni preuzeti Istru?

- Nitko neće preuzimati Istru jer o tome će odlučivati birači.

- Ignorira li IDS-ova vlast Umag?

- To je apsolutno netočno. Naši amandmani u Saboru obuhvaćaju sve gradove i općine neovisno o političkom predznaku. Činjenica je da se umaški gradonačelnik Vili Bassanese opire sve istarskim projektima-od najuspješnije agencije u Hrvatskoj IDA-e iz koje su de facto htjeli izaći iz suvlasništva, do projekta koji se odnose na zbrinjavanje i gospodarenje otpadom i vodoopskrbu. Mi nikog ne zaobilazimo, već je Bassanese na taj način odlučio pristupiti istarskim projektima.

- Ima li IDS šanse pobijediti u Umagu?

- Prisutan je trend porasta IDS-a u Umagu, a lokalna organizacija će tamo istaknuti svog kandidata. Realno mislim da imamo prostora ponuditi drugačije alternative i ideje, a time i da imamo šansu.

Oporba nije žustra

- Što kažete na zadnje ankete prema kojima gubite Pulu. IDS-ov kandidat za gradonačelnika Robert Cvek u drugom krugu gubi od SDP-ovca Danijela Ferića?

- Ako ja ne znam tko je kandidat, onda ne znam kako netko drugi može znati. Spominjete anketu no hajmo gledati konkretne brojke. Svi dosadašnji izborni rezultati govore u prilog tome da je IDS barem dva puta jači od SDP-a u Puli. To pokazuju izbori 2013. 2017. godine, izbori za EU parlament i oni za Sabor, ali i za zadnje mjesne odbore gdje smo osvojili apsolutnu većinu i dobili 15 od ukupno 16 mjesnih odbora. Recimo, ja bih volio da je oporba u Puli malo više žustrija, da više grize i nudi konkretne projekte te da se ne bavimo samo njihovim političkim performansima i klasičnim populizmom.

- Znači, Robert Cvek nije kandidat za gradonačelnika iako je svima jasno da je u kampanji? Je li to onda Elena Puh Belci?

- Zašto robovati samo tim imenima i stranačkim ljudima. Imamo jako puno članova i kandidat za pulskog gradonačelnika ne treba nužno biti iz stranke. Trebamo ponuditi najboljeg za Pulu. Robert Cvek je moj zamjenik. On odlično radi svoj posao i sigurno je jedan od mogućih kandidata, a hoće li u konačnici biti, odlučit će stranka.

- U istoj anketi za istarskog župana vama je za petama Plinio Cuccurin.

- Treba vidjeti kako je ta anketa napravljena i onda će vam sve biti jasno.

- Na što ciljate?

- Ne možete unutar ankete na istom anketnom upitniku imati nekoliko članova iste stranke u odnosu na jednog člana neke druge stranke. Kada zbrojite te postotke onda možemo raspravljati.

- Vi ćete biti kandidat za župana?

- Ne trčimo pred rudo. Jasno mi je da su te teme vama zanimljive jer možete spekulirati s različitim scenarijima, ali ja imam namjeru odgovarati isključivo točno i utemeljeno. Dakle, jesam li kandidat - zasad nisam. Postoji li mogućnost da budem kandidat? Mogu reći da smo razgovarali o različitim opcijama, ali o tome u konačnici zaista odlučuje stranka. To je najtočniji odgovor koji vam mogu dati.

- Možda nas sve iznenadite pa se ponovno kandidirate za gradonačelnika?

- Oprostite, ali tako više ne možemo voditi razgovor jer za sve ovo što pitate, još nije vrijeme.

- Koliko ste zadovoljni kolegama u Medulinu u kojem su se u zadnje vrijeme nagomilale afere. Na pladnju im se nudi politička reakcija, a oni plahi kao srne? Možda šute zbog zapošljavanja supruge vašeg istaknutog člana Tedija Chiavalona na mjestu ravnateljice škole.

- Zapošljavanje ravnateljice nema nikakve veze s IDS-om. Koliko sam mogao pročitati u medijima medulinski načelnik sam je zvao današnju ravnateljicu škole u Medulinu da se javi na taj natječaj. Mislim da se stvari u Medulinu pokušavaju izmijeniti iznutra. Generalno, mentalni sklop ljudi u Istri nije takav da podržava agresivnost i nekakvo rušenje. IDS uvijek pruža ruku izgradnje, a ne rušenje. Naši građani ne prihvaćaju agresivnost i napad. Treba poštivati taj naš mentalitet koji je malo drugačiji.

- Kakav je to politički mentalitet gdje medulinska oporba stoji sa strane?

- Ne bih rekao da stoji sa strane. Ukazali su na dosta propusta. A da li bi bilo politički oportunije da se netko obratio javnosti i urbi et orbi rekao - "mi smo to otkrili", može se raspravljati. IDS u Medulinu definitivno može bolje.

- Podržavate li IDS-ovog načelnika Predraga Pliška koji je našao način da zaposli sad već bivšu ravnateljicu TZ-a Vedranu Valić, koja nije imala uvjete za taj posao? Kumovali su tu bliski odnosi njenog supruga s članovima vaše stranke.

- O tom sam doznao iz vaših novina. Ne znam detalje pa ne mogu niti komentirati. Ne ulazim tko je s kim u prijateljskim odnosima, niti me to zanima. Mislim da to radno mjesto na koje je   zaposlena Valić nije izmišljeno, kako ste naveli, jer već dvije godine postoji u sistematizaciji. Što se tog tiče, sve je bilo u skladu s procedurom.

- Ima li IDS ikakvu suradnju s HDZ-om u Istri? Kako gledate na istarski HDZ?

- Njihov doseg na Poluotoku je ograničen. Poruke koje oni šalju i način postupanja, nije prihvatljiv istarskom čovjeku. I ovi su izbori pokazali kako stoje. Taj odnos, ako ćemo konkretno prema Uljaniku, govori u prilog tome da je Istra HDZ-u pogodna samo kada treba priskrbiti novce za državni proračun. U drugim okolnostima, Istru baš i ne vide kao ravnopravnu županiju u odnosu na druge.

- Čeka se garancija Vlade za kredit od 50 milijuna eura za pokretanje proizvodnje u Uljaniku putem novoosnovane tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856. SDP-ovac Danijel Ferić smatra da bi Grad Pula i Županija svojim primjerom trebali pokazati da im je stalo i participirati u dijelu jamstava. Ferić predlaže da Grad i Županija u zalog daju određene nekretnine kao dio jamstva za kredit.

- Gospodin Ferić je bio pročelnik za financije u gradu Puli i onaj minimum znanja koji bi trebao imati jest kako se upravlja gradskom imovinom, a trebao bi poznavati i zakonske odredbe. Prema tome, taj dio niti želim, niti hoću komentirati. Za Uljanik je ključno da Vlada ima jednak metar za sve u ovoj zemlji. Jednak metar i prema Đuri Đakoviću, 3.Maju i Uljaniku. To očekujemo.

- Ima li Davor Bernardić kapacitet biti premijer? Brojni SDP-ovci su ga pokušali rušiti, a sada pate od kolektivne amnezije i opet ga slave?

- Drago mi je da su se stvari u SDP-u posložile jer je za Hrvatsku dobro imati jedan balans između desnih stranaka predvođenih HDZ-om i s druge strane protutežu u SDP-u. Logično je da će stranka koja ima najveću potporu birača, ponuditi svog kandidata za predsjednika Vlade, a to je Davor Bernardić nedavno i potvrdio. Hoće li to biti tako odlučit će SDP. Bernardiću treba dati šansu.

Mjesta u Vladi

- Bude li IDS sudjelovao u slaganju Vlade, koja ministarstva ćete tražiti?

- I ovdje ćemo ići korak po korak. Nije samo turizam tema koju IDS može ponuditi. Tu su i poljoprivreda, politika regionalnog razvoja. IDS ima iskustvo, znanje i rezultate ali definitivno i kvalitetne ljude koji mogu preuzeti upravljanje tim resorima.

- Možda bi vam se najviše isplatilo da tražite Ministarstvo državne imovine?

- Nije bitno iz koje stranke dolazi ministar, ali važno je uvesti jednake kriterije za sve gradove, općine i županije. Najispravnije bi bilo da se imovina koja nije u strateškom interesu države prepusti gradovima i općinama. Siguran sam da svaki načelnik i gradonačelnik puno bolje zna kako tu imovinu staviti u funkciju nego bilo koji državni birokrat u nekom neboderu u Zagrebu.

- Hoće li Ivan Jakovčić vječno biti počasni predsjednik IDS-a?

- Jakovčić je dao veliki doprinos za razvoj IDS-a i Istre. Ako gledamo njegove rezultate, na to treba gledati s poštovanjem. Mislim da apsolutno zaslužuje biti počasni predsjednik.

- Što smatrate svojim najvećim neuspjehom kao gradonačelnika? Je li to propast Uljanika?

- Ne. Kod Uljanika smo napravili sve što smo mogli. Samokritički gledajući, možda upravo odnos s centralnom državom gdje možda zbog tog odnosa imamo skučene ovlasti pa se stječe dojam da su neke stvari mogle ići drugačije. To su definitivno vojna područja koja su trebala biti u funkciji, a nisu. To sam očekivao da će biti realizirano.

- A uspjeh?

- Mislim da smo napravili velik iskorak u području školstva, obrazovanja i predškolskog odgoja. Pokušavamo se izboriti za zemljište kako bi osnovna škola Kaštanjer mogla nadograditi i imati nastavu u jednoj smjeni. Država je po tom pitanju previše spora. Po svim pravilima za obrazovanje, to bi zemljište trebalo biti ustupljeno bez naknade. U vrtićima nema listi čekanja. Izgradili smo temeljnu infrastrukturu koja nije bila ni približno razvijena na početku mog mandata. Bio je to težak zalogaj, ali uspjeli smo. Kada sam neki dan vidio delfine u pulskoj luci onda čovjek mora biti zadovoljan.

- Zelena Istra tvrdi da je Grad falsificirao izvješća o davanju koncesija. Što se dogodilo?

- Dogodio se jedan tehnički problem na serveru i zato smo odmah produžili rok za dostavu primjedbi. No, ono što je ključno reći jest da niti jedna plaža u Puli nije zatvorena. To ne postoji. Niti je to prostornim planom ili GUP-om moguće napraviti u budućnosti. Nije jasno zašto se pokušava stvoriti jedna nervoza među ljudima na način da se govori "plaže će se ograditi", "građanima će se onemogućiti pristup". To naprosto nije istina. Ja sam prvi protiv ograđivanja plaža i naplata ulaza, ali to nije tema. Odluku oko plana davanja koncesija donosili smo i 2015. 2016. i 2017. godine i tada je odluka jednoglasno i bez ikakve rasprave usvojena. Zašto se sad radi fama oko toga, stvarno ne znam.

- Mislite li i vi da aktiviste netko plaća kao što je to rekao vaš zamjenik Robert Cvek?

- Ne znam tko ih plaća. Možete pogledati njihove financije, koliki im je godišnji proračun, kolike su im plaće, tko ih financira, mislim da je sve to dostupno. Sjećam se one famozne inicijative prije desetak godina koja se borila protiv izgradnje u parkovima. Ni tada nikom nije padalo na pamet graditi u parkovima, ali je opet bila krenula histerija da ćemo graditi. To je nepotrebno uznemiravanje građana. Nije mi jasan motiv aktivista, ali nepotrebno plašiti građane nije dobro.

- Za kraj. Što očekujete od svog nasljednika?

- Nema nasljednika. Pa nismo monarhija, demokratsko smo društvo. Bitno je da Pula, u transformaciji od vojnog grada, danas ima puno veće razvojne mogućnosti nego prije deset godina te da su temelji za daljnji napredak postavljeni. Kad govorimo o istarskom okruženju, Pula ima sigurno najveći potencijal rasta i treba samo biti mudar i te potencijale iskoristiti na jedan održiv način. Pula je danas lijepo i sigurno mjesto za život s predivnim ljudima koji diče one vrijednosti koje i naša lokalna politika promovira.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater