ADVENT U PULI

BLAGDANSKOG UGOĐAJA JOŠ NEMA Božićni duh skutrio se na Danteovom trgu i malom dijelu GiardinaPovodom blagdana održan je i tradicionalni Shopping za Sv. Nikolu, pa se tako u subotu u brojnim dućanima u centru grada moglo kupovati uz popuste. No, čini se da su ovi blagdanski popusti bili premali da bi Puljane izvukli iz njihovih toplih domova u pa je većina dućana bila prazna. Pokislo je djelovao naš grad na početku ovog adventskog perioda

Blagdani nam se bliže. Dolazi nam vrijeme darivanja, obiteljskih okupljanja za svečanim stolom, ono vrijeme kada se u većinu nas ušulja neka posebna toplina, radost i spokoj, kada se najčešće sjetimo nekih dragih ljudi koje dugo nismo vidjeli.

Najavili su to božićno vrijeme i svjetleći blagdanski ukrasi po cijelom gradu, a u petak navečer upaljena su svjetla na jelki na Portarati. Ranije toga dana, na Giardinima je, na radost mališana, započeo program koji će se tijekom prosinca održavati u ovoj "Čarobnoj šumi". Djeca će svakodnevno od 10 do 12 i od 17 do 20 sati moći uživati u Pričaonici Bake Mraz i u ostalim sadržajima u rezidenciji Djeda Mraza, a zajedno s roditeljima moći će kupiti unikatne darove ili se pogostiti finim i mirisnim jelima i slasticama iz neke od adventskih kućica.

Pokisli grad

Povodom blagdana održan je i tradicionalni Shopping za Sv. Nikolu, pa se tako u subotu u brojnim dućanima u centru grada moglo kupovati uz popuste u vremenu od 17 do 20 sati. Međutim, čini se da su ovi blagdanski popusti bili premali da bi izvukli iz njihovih toplih domova Puljane u nešto većem broju, pa je većina dućana koji su u subotu poslijepodne radili, bila prazna. Možda je tome kumovalo i ne baš ugodno vrijeme, jer je tijekom cijelog popodneva i večeri nad Pulom rominjala lagana, ali uporna kišica. Pokislo je djelovao naš grad u subotu, na početku ovog adventskog perioda. U svakom pogledu. Čini se kao da se taj blagdanski duh, sa svim sadržajima koji bi ga trebali buditi u gradu i građanima, svake godine sve više sužava i koncentrira na sve manjem mjestu.

Krenete li tako u večernju šetnju gradom od strane pulske tržnice, naići ćete na djelomično ukrašenu jelku kod fontane na trgu kod tržnice, a svjetleći ukrasi koji u ove dane lijepo ukrašavaju ugašenu fontanu asocirajući na vodu zaleđenu u luku, ne rade. U ovom dijelu grada poslijepodne i navečer nema života i nema ničega zbog čega bi se prolaznici barem nakratko zaustavili.

Nastavljamo šetnju Flanatičkom, a onaj hladni osjećaj koji steže srce, umjesto da se u njemu širi toplina blagdanskog ugođaja, sve više jača. U Ciscuttijevu isto tako nema smisla navraćati, a to znači da ćemo već unaprijed zaobići i nekadašnju žilu kucavicu grada, a danas tmurnu, mračnu i praznu Zagrebačku ulicu. Iako je već spomenuta blagdanska akcija dućana u tijeku, u Flanatičkoj su otvorena tri ili četiri dućana, no kupaca nema. Ni sami izlozi ne daju naslutiti da se blagdani bliže, a poneki više djeluju kao da nam je iza ugla Valentinovo, a ne Božić. (Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater