DANAS JE SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

AUTIZAM = TRAJNI LOCKDOWN. Takav je cijeli život djece s autizmom i njihovih roditelja

Ono čemu je Udruga posvećena posljednjih nekoliko godina je lobiranje za osnivanje zajednice potpomognutog življenja za osobe s PSA starije od 21 godine, ističe predsjednica Dubravka Kovačević. Takvih osoba u cijeloj Istri već sada ima oko 30, a djece s tom dijagnozom oko 60

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Konferenciju za novinare održali su u dvorištu Rojca, gdje su sami uredili i svoj prostor

Konferenciju za novinare održali su u dvorištu Rojca, gdje su sami uredili i svoj prostor


"Autizam= trajni lockdown" slogan je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu Udruge za autizam Istra (UAI). Malim okupljanjem svojih članova i medijskih predstavnika u unutarnjem dvorištu Društvenog centra Rojc u Puli, Udruga je obilježila svoj dan i skrenula pozornost javnosti na sve veći problem složenog poremećaja autizma. Ova lokacija odabrana je zbog lakšeg poštovanja epidemioloških mjera, no i zato što u zgradi Rojca udruga ima vlastitim snagama uređen prostor.

Napredak postoji, no nedovoljan

- Nezadovoljni smo svi, s pravom, na ovu situaciju koja već beskonačno traje, u kojoj smo prisiljeni biti zatvoreni i izolirani. A upravo je to situacija u kojoj se cijelog života nalaze naša djeca s autizmom. U trajnom doživotnom lockdownu osim djece su i njihove obitelji, a naročito roditelji, kazala je Dubravka Kovačević, predsjednica Udruge za autizam Istra, i napomenula da roditelj uz svoje dijete provodi 24 sata dnevno te da je potpunosti okupiran brigom o autističnom djetetu.

Kovačević je napomenula da je skrb o osobama s poremećajem spektra autizma (PSA) bolja nego što je nekad bila, ostvaruje se integracija djece u predškolske ustanove i škole, postoje i osobni asistenti, centri za rehabilitaciju, posebni i prilagođeni programi, ali cijeli taj sustav počiva na leđima kvalitetnih stručnih osoba koje ulažu svoje znanje i empatiju u rad s autističnima. No, njihov entuzijazam nije dovoljan. Sustav treba poboljšavati s vrha, financijskim ulaganjem u adekvatne prostore opremljene odgovarajućom opremom te primjereno plaćene stručnjake, kazala je predsjednica Udruge.

U svom 13-godišnjem djelovanju Udruga za autizam neumorno radi u korist zajednice organiziranjem raznih oblika edukacije za medicinske i prosvjetne radnike. Zaslužna je za uvođenje rane intervencije u Istarskoj županiji, za osnivanje posebnog odjela za djecu s PSA u dječjem vrtiću na Verudi, za edukaciju građana dijeljenjem prigodnih letaka i nastupima u medijima.

- Iznimno se veselimo otvorenju Dnevnog boravka za osobe s autizmom na Rivi, pri Centru za rehabilitaciju Pula, koji će se organizirati u dodijeljenom prostoru od Ministarstva državne imovine. Naime, osobe s autizmom do 21. godine pohađaju škole, a nakon toga izlaze iz sustava odgoja i obrazovanja. Postavljalo se pitanje tko će brinuti o njima dok su im roditelji na poslu, zbog čega je novi prostor Dnevnog boravka korak naprijed za osobe s autizmom, kaže Kovačević.

Zajednice za starije od 21.

Ono čemu je Udruga posvećena posljednjih nekoliko godina je lobiranje za osnivanje zajednice potpomognutog življenja za osobe s PSA starije od 21 godine, ističe predsjednica. Takvih osoba u cijeloj Istri već sada ima oko 30, a djece s tom dijagnozom oko 60.

Budući da i Europska konvencija o pravima osoba s invaliditetom zahtijeva od svojih članica započinjanje procesa deinstitucionalizacije, krajnje je vrijeme da Istarska županija otpočne s prvim koracima osnivanja jedne takve zajednice.

Zato je Udruga uputila pismeni zahtjev resornom ministarstvu, objema pravobraniteljicama, za djecu i za osobe s invaliditetom, te svim saborskim zastupnicima iz Istre da bez odlaganja pokrenu proces osnivanja prve istarske zajednice za autistične. Roditelji moraju biti sigurni da će njihova djeca imati osiguranu skrb i dostojanstven život i nakon njihove smrti, kaže Kovačević.

Udruga se pridružila i inicijativi Zelene Istre za osnivanjem društvenog vrta u sklopu urbanih vrtova, koji se planiraju na Gregovici, za što je Grad već raspisao natječaj. Predsjednica Udruge poziva sugrađane na projekciju filma "Zašto skačem" u Kinu Valli koji se pridružuje obilježavanju Dana autizma te na izložbu likovnih radova osoba s PSA u Gradskoj knjižnici, koju je priredila njihova mentorica i asistentica Ljiljana Vranjican.

Kovačević je pozvala sve građane Pule i Istre, stručnu javnost, političke stranke, njihove članove i simpatizere, sve institucije koje se bave osobama s PSA da se ujedine oko pomoći sugrađanima s autizmom. "Pokazatelj humanosti neke zajednice briga je koju ta zajednica iskazuje za svoje najranjivije članove", istaknula je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter