ŠUPRES RADIO PULE

AŠKIĆ: Giacometti u Rijeci nije imao političku podršku, a ovdje će je imati. DRANDIĆ: Oko Kaštijuna ima previše profitera. Netko traži političke profite, a netko statusne

| Autor: Glas Istre
Kaštijun

Kaštijun


"Da je Giacometti mogao riješiti smrad, on bi to riješio na Marišćini, ali nije, jer tamo je smrdilo ovo ljeto kao što je smrdilo prethodnih sedam ljeta", rekao je danas u emisiji Šupres Radija Pule Josip Katalinić iz udruge Krizni eko stožer Marišćina.

Riječ je o centru za odlaganje otpada pored Rijeke koji ima istu tehnologiju i iste probleme kao Kaštijun.

Kao predstavnica nova vlasti, županijska vijećnica iz Možemo i savjetnica  gradonačelnika Filipa Zoričića za Kaštijun, Koviljka Aškić, objasnila je da je glavni problem na Kaštijunu to što se ne izdvaja ono što treba izdvajati.

- To je početak i kraj priče. Sve se radi da bi se na Kaštijun moglo donositi više otpada, ali nije se išlo na to da na Kaštijun treba nositi samo ono što se ne može izdvojiti. Bivša direktorica, bivši gradonačelnik Miletić i Županija govorili su da biootpad ne treba posebno izdvajati, nego da se on izdvaja kao MBO. Ali da smo paralelno s Kaštijunom krenuli u program izdvajanja otpada, ovo se ne bi dogodilo, rekla je Aškić.

Na pitanje može li novi direktor Kaštijuna Fabio Giacometti riješiti problem smrada, s obzirom da ga u Rijeci nije riješio, rekla je da tamo nije bio direktor, nego operativac, a osim toga da tamo nije imao političku podršku, a ovdje će je imati.

- On je mogao riješiti problem i tamo, ali nije imao instrumente, rekla je Aškić. 

Valerio Drandić, IDS-ovac i predsjednik Nadzornog odbora Kaštijuna, rekao je da je oko centra za odlaganje otpada napravljen veliki cirkus, čime se samo nanosi šteta.

- Oko Kaštijuna ima previše profitera. Netko traži političke profite, netko statusne. Prestanimo dijeliti ljude na "mi" i "oni". Trebalo je imati ogromnu hrabrost da se gradi Kaštijun, najlakše je graditi parkiće za djecu. Kaštijun nije bio ni naša volja, ni projekt, ni ideja. On je dio nacionalne ideje i priprema se izgradnja devet novih takvih postrojenja. U Europi ima preko 600 MBO postrojenja, i ako oni rade kvalitetno, onda će i Kaštijun raditi kvalitetno, rekao je Drandić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater