NEOČEKIVANO KADROVSKO RJEŠENJE

SAZNAJEMO: Poznat je kandidat Filipa Zoričića i Koviljke Aškić za direktora Kaštijuna!

| Autor: Marcello ROSANDA
Kaštijun

Kaštijun


Bivši i posljednji čelni čovjek krčke Dine Petrokemije i jedan od sadašnjih rukovoditelja Županijskog centra za gospodarenje otpadom ŽCGO Marišćina iz Primorsko-goranske županije, kojim inače upravlja tvrtka Ekoplus, Riječanin Fabio Giacometti, inače rođeni Vodnjanac, bit će novi direktor istarskog Kaštijuna, barem ako je suditi po neslužbenim izvorima iz riječkih poslovnih krugova, a za što smo potvrdu dobili unutar pulske političke scene.

Transfer je to koji je malo tko slutio, budući da je na toj poziciji javnost očekivala savjetnicu gradonačelnika Pule Filia Zoričića za zelenu politiku Koviljku Aškić iz platforme Možemo, ili SDP-ovog Danijela Ferića, kojima je, uzgred, to bilo i ponuđeno, no oni su, svatko iz svojih razloga, to odbili.

Giacometti, s kojim smo telefonski razgovarali, kaže da je očekivao naš poziv, ali da trenutno ne želi komentirati neslužbene navode. Pritajio se, tvrdi, nakon velike medijske eksponiranosti slijedom stečaja Dine.

Fabio Giacometti

Fabio Giacometti

Naši izvori kažu da je Giacometti osobno pokazao interes za upravljanje Kaštijunom. Doznajemo i da je već obavio neformalni razgovor s gradonačelnikom Zoričićem. Iz istih krugova dobili smo potvrdu kako će Giacometti po svemu sudeći biti zajednički kandidat i Filipa Zoričića i Koviljke Aškić. Naime, u podjeli odgovornosti i nadležnosti izbornih pobjednika, NL Filipa Zoričića, Možemo i SDP-a, kadrovsko i tehničko rješavanje Kaštijuna pripalo je platformi Možemo koja je, obzirom na njihove zelene politike, specijalizirana za ta pitanja.

Kako stvari sada stoje, na čelnu upravljačku poziciju direktora Kaštijuna očito će dospjeti 59-godišnji kemijski inženjer iz Rijeke. Diplomirao je na kemijskom inženjerstvu u Zagrebu, a magistrirao na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Bio je direktor Dine Petrokemije u vrijeme kada je ta tvrtka bila pred stečajem. Upućeni će za njega reći da je bio omiljen među radnicima. Naplatio se, kažu, raznih kazni i radio sve ne bi li isplatio sve plaće te ih tako spasio od teške financijske situacije.

Prešao je potom u Eko Plus kao rukovoditelj ŽCGO Marišćina, gdje je bio voditelj uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a trenutno je rukovoditelj razvoja u toj tvrtki. Objavio je mnoge znanstvene radove iz područja gospodarenja otpadom, na temu projektiranja bioreaktora i proizvodnje bioplina u ŽCGO Marišćina, o planovima intervencije u slučaju iznenadnog onečišćenja mora s broda i s kopna, te mnoge druge.

Podsjetimo, jedino Primorsko-goranska i Istarska županija imaju izgrađene centre za gospodarenje otpadom koji još uvijek nisu profunkcionirali na adekvatan način. Brojni nedostaci rješavaju se u hodu, dok jedan od najvećih, a kod oba centra radi se o nesnošljivom smradu, i dalje nije ni blizu rješenja. Problem su i prevelike količine otpada koje centri trenutno ne mogu primiti i obraditi.

Skupština Kaštijuna ili, bolje rečeno, sastanak pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića i istarskog župana Borisa Miletića, zakazan je za ovaj petak, kada se može očekivati dogovor oko čelne pozicije društva, kao i početak procesa sastavljanja nadzornog odbora.

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU U ČETVRTAK 19. KOLOVOZA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater