NAJNOVIJEVREMEPLOV: GLAS ISTRE JE U VELJAČI 1988.

Arheološki reality - iskapanja kod Foruma svakodnevno prati stotine Puljana


Na današnji dan 1988. u Puli je kod Foruma pronađen kameni torzo cara iz 1. stoljeća, na istom mjestu gdje je dva dana ranije nađen kameni portret bogate Rimljanke. Nije se boja u novinama ni osušila, a Mate Ćurić već je imao novu vijest za ponosne i znatiželjne Puljane - glava pripada Agripini mlađoj, Neronovoj majci!

Prije 31 godinu Pulu je tresla prava arheološka groznica - na današnji dan, 10. veljače 1988. oko podneva, iskopan je na gradilištu u blizini Foruma kameni torzo nepoznatog rimskog cara iz 1. stoljeća. Senzacija je tim veća što je samo dva dana ranije na istom nalazištu iskopan najljepši ženski antički portret bivše Jugoslavije - glava Agripine mlađe.

Mnogi Puljani u mislima mogu vizualizirati u kamenu ovjekovječene kovrče slavne Rimljanke, ali rijetki se sjećaju ili znaju da je pronađena na mjestu kasnije stambeno-poslovne zgrade Istarske banke.

Pula je tada disala arheološki, nalazište u centru grada na mjestu austrijske kuće srušene 1944. privlačilo je pažnju prolaznika, a senzaciji je nesumnjivo doprinio i danas umirovljeni novinar i urednik Mate Ćurić, koji je na stranicama Glasa Istre promptno izvještavao o svakom važnijem otkriću s početka ulice Sergijevaca.

"Rubni dio nekadašnjeg Foruma u Puli, arheološko nalazište blok 11, ne prestaje s iznenađenjima. Danas oko podne iskopan je i iz jednog zida veličanstveni torzo cara, koji je zajedno s donjim dijelom i predivnim gornjim dijelom velik oko metar i pol. Torzo cara, bez glave, pronađen je na istom mjestu gdje i predivna glava bogate Rimljanke, pred neki dan otkrivene", napisao je Ćurić 10., a Glas Istre objavio 11. veljače 1988.

Zadivljuje ljepotom

Iskapanja su se odvijala pod vodstvom Narcise Ferri iz Odjela za graditeljsko nasljeđe Pula te Željka Ujčića i Roberta Matijašića iz Arheološkog muzeja Istre. Torzo je, odmah je uočeno, napravljen od mramora iz talijanskog grada Carrare, a po očuvanom detalju lavlje šape na prsima, zaključili su da je obučen kao Heraklo.

"Naravno, današnjem otkriću prisustvovalo je i nekoliko stotina građana koji su nakon nedavnog otkrića glave carice svakodnevno prisutni na nalazištu," izvijestio je Ćurić. Mada se po nalazu malo toga moglo reći, Ferri je zaključila da ovako umjetnički lijepog kipa u Puli nema i da zadivljuje svojom ljepotom.

"Idućih dana kustosi muzeja otkrit će sa sigurnošću tajnu kome je pripadala glava carice, odnosno tko bi morao biti 'vlasnik' današnjeg torza", zaključio je tekst Ćurić. I doista, dok su čitatelji u četvrtak čitali izvještaj od srijede 10. veljače, Mate je već pisao novu vijest s naslovom "Portret carice Agripine mlađe", objavljenu 12. veljače.

Stoga, ako i danas ima koji Puljanin da zna da je Agripina mlađa kćerka Germanika i Augustove unuke Agripine starije, da je bila žena cara Klaudija i majka notornog Nerona, Klaudijevog posinka, koji ju je i ubio 59. godine naše ere, to je vjerojatno velikim djelom zasluga upravo ovih otkrića iz 1988. godine. Arheolozi su do spoznaje da se radi baš o ovoj carici došli usporedbom s poznatim portretima.

- Ukoliko se ne bi radilo o Agripini mlađoj, što je teško vjerovati, onda to može biti neka bogata patricijska žena, čiji je portret rađen po uzoru na portrete Agripine mlađe, kazao je onomad Robert Matijašić, tada kustos AMI-ja. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam