NAJNOVIJEKLASA OPTIMIST

ADVENTSKI VIJEĆNIK IVAN NEKIĆ OTKRIVA SVOJ NOVI GLAVNI TRG: "Giardini su novo središte, Forum je više za ljetne dane"

(M. MIJOŠEK)

Nešto ljude očito privlači na Giardine, a ne na Forum. Taman su se otvorile kućice na Giardinima i to mi izgleda lijepo * Živim 35 godina u Puli i nisam nikada bio na Muzilu. I ne znam što je tamo. Mislim da bi se na tom području trebali baviti turizmom. Idealna je lokacija, more je, priroda je lijepa…

Adventski vijećnik, tako bismo ga mogli nazvati. Jer na zadnjoj je sjednici Gradskog vijeća prštao od optimizma, kao da je odlučio malo ranije ući u blagdansko raspoloženje. Ivan Nekić govorio je pritom o živahnoj Kandlerovoj ulici, Giardinima kao mjestu okupljanja… Prije nekoliko dana postao je predsjednik pulske podružnice GLASA. Možda ga je ta vijest toliko obradovala da je na Vijeću zračio veseljem. U svakom slučaju, pokušali smo iz prve ruke doznati otkuda ta njegova radost. Naime, na sjednici se raspravljalo o ozbiljnim stvarima poput proračuna za iduću godinu.

- Osvrnuo sam se na plan građenja u 2019. Veseli me što će se u Puli jako puno toga graditi, a svaka gradnja znači novu investiciju, neku modernizaciju, uređenje, a to se radi da bi nama bio ugodniji život u ovom gradu. Naravno da me takve stvari vesele.

- Oporba upozorava da se i dalje sve radi ispod zemlje, a nikako iznad, odnosno da sva ta ulaganja nisu vidljiva.

- Istina je. Već smo zaboravili na to da je cijela Pula bila prokopana, da su stavljene nove plinske cijevi i da danas imamo gradski plin koji je kvalitetan, jeftiniji. Sada kad je to završeno, došlo je na red da se gradi i iznad zemlje. 

Rasteretiti promet

- Što će se to graditi iznad zemlje?

- Prvenstveno prometnice. Vidljivo je da će se puno prometnica obnavljati. Recimo, cesta iza bolnice će se obnoviti. To će dodatno rasteretiti promet. Sad sam prolazio pokraj novog parkirališta kod bolnice i puno je. Takve stvari me vesele. Bili smo svjedoci čestih prometnih nesreća na vrhu Radićeve, gdje se sada gradi kružni tok…

- Izgleda da Vas veseli to što se grad osmišljava prema prometu, a ne prema građanima koji u njemu žive?

- Pa upravo prometna rješenja moraju biti u službi građana. Mislim da se prilagođavamo. Ovaj je grad star više od tri tisuće godina i moramo se prilagoditi novim vremenima. Naše su prometnice male, uske i dobro je da ih preusmjeravamo kako bi promet mogao biti protočan. Mi u Puli smo dosta motorizirani, volimo autom otići do dućana…

- Ali Vi govorite o razmaženosti.

- To ja neću reći.

- Dobro, ja ću reći da je to razmaženost. No, valja razmišljati i racionalnoj upotrebi prostora. Može li Pula uopće izbjeći prometne gužve ljeti kada u nju dođe nekoliko puta više turista nego što je stanovnika?

- Prije nekoliko dana u vašim je novinama izašao članak o uvođenju tramvaja, što je jako dobar prijedlog jer svaki oblik javnog prijevoza destimulira korištenje osobnih automobila. To bi dodatno rasteretilo promet. Jer, kada bi postojala velika parkirališta na ulazima u grad i kada bi postojao javni prijevoz koji bi turiste doveo do glavnih atrakcija, Arene, Foruma, a onda kasnije i do šoping centra i Muzila, na kojem tko zna što će biti jednog dana… To je jedan od načina kako rasteretiti promet.

- Kad ste već kod Muzila, što će tamo biti jednog dana?

- Vidjet ćemo, ne znam.

- Za što ste Vi?

- On je sada zatvoren. Živim 35 godina u Puli i nisam nikada bio tamo. I ne znam što je tamo. Samo sam bio s morske strane. Šteta što je zatvoren. Treba ga staviti u funkciju grada, odnosno građana da imamo neku korist. Ovako je samo trošak. Mislim da bi se na tom području trebali baviti turizmom.

 Krivo shvaćen

- Zbog čega? Upravo ste rekli da bi trebao biti otvoren za građane.

- Idealna je lokacija, more je, priroda je lijepa…

- Sad ste rekli da niste nikada bili na Muzilu.

- Zaštićeno je, sačuvano, ništa se nije gradilo, nije čovjek ništa gradio, zagadio. Tako da mislim da je idealno za izgradnju hotela, sportskih terena, ali i drugih sadržaja dostupnih svim građanima Pule…

- Vi niste bili, ali ja sam bio. S vanjske strane su visoke litice, nema pristupa moru…

- To prepuštam investitorima da vide.

- Iznenadili ste me izjavom na Vijeću da je Kandlerova ulica živnula.

- Krivo sam shvaćen. Mislio sam naravno na ljetne mjesece, kada cijeli grad živne. Sada je, nažalost, Pula uspavana.

- Kada ste zadnji put prošetali centrom grada?

- U subotu navečer.

- Kakav je Vaš dojam?

- Taman su se otvorile kućice na Giardinima i to mi izgleda lijepo. S obzirom na situaciju, ne bi bilo primjereno trošiti novac na dodatno ukrašavanje. Bilo bi mi drago da je Pula okićena kao Zagreb, ali to nažalost nije moguće.

- Jeste li prošli Ulicom Sergijevaca?

- Jesam. I Kandlerovom.

- Jeste li primijetili mračne uspone?

- Jesam. Činjenica je da je sve što u sezoni radi, zimi zatvara vrata, nema ponude. To je začarani krug, ako nema turista, onda nema ni interesa da se radi. Možda bi s Turističkom zajednicom trebalo bolje osmisliti posezonu i prosinac u gradu.

- Vi ste u Upravnom vijeću Javne ustanove Pula film festival. Ta ustanova organizira advent u gradu. Zbog čega nema nikakvih programa na Forumu, osim dočeka Nove? Je li Forum uopće više glavni trg? Možda građanima možete otkriti koji je to trg postao glavni, da znaju?

- O tome Upravno vijeće ne odlučuje. Mislim da se program u prosincu radi u suradnji s Turističkom zajednicom. (Razgovarao Bojan ŽIŽOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam