najstarija postrojba Hrvatske vojske

30. GODIŠNJICA USTROJA 1. DOMOBRANSKE BOJNE PULA: Na Svetici su se obučavali pred odlazak na ličko bojište

Ratni zapovjednik Boris Ružić predstavio je svoje knjige "Ustroj, organizacija i djelovanje Saniteta 1. domobranske bojne Pula" i "Pištolj hungary Browning AP cal. 7,65 mm s primjenom pravila gađanja"

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Među uzvanicima i gradonačelnik Otočca (Snimio Milivoj Mijošek)

Među uzvanicima i gradonačelnik Otočca (Snimio Milivoj Mijošek)


Na Svetici je svečano obilježena 30. godišnjica ustroja 1. domobranske bojne Pula, brigade sačinjene od 610 pripadnika. Tim je povodom promovirana knjiga "Ustroj, organizacija i djelovanje Saniteta 1. domobranske bojne Pula" i "Pištolj hungary Browning AP cal. 7,65 mm s primjenom pravila gađanja" po čemu su nekad obučavani vojnici.

Obuka vojnika i saniteta

Autor obje knjige je Boris Ružić, ratni zapovjednik, sada predsjednik Udruge 1. domobranske bojne Pula. Među uzvanicima bili su i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac, zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul, načelnik Ližnjana Marko Ravnić i drugi gosti.

Prva domobranska bojna Pula je prva domobranska postrojba iz Istarske županije koja je bila upućena na ličko bojište, ujedno je i najstarija postrojba Hrvatske vojske.

- Na području Svetice imali smo mobilizaciju prvih dviju satnija, gdje se izvodila obuka i gdje je osnovana 1. domovinska bojna. Ovdje smo obučavali i liječnice, da mogu samostalno donositi odluke gdje će smjestiti svoj sanitet i kako će se i na koji način evakuirati povrijeđeni, ranjeni i drugi koji nisu sposobni za borbu. Ti su događaji upravo bili i podloga za ove dvije knjige. Od prvog sam trenutka čuvao sve dokumente, što mi je olakšalo pisanje. Najveći je problem bio iznaći novac za štampanje, što su za prvu knjigu osigurali Grad Pula, Općina Marčana i Istarska županija, a za drugu ostali donatori, rekao je Ružić.

Foto

Ratni zapovjednik i autor knjiga Boris Ružić (Snimio Milivoj Mijošek)

Ližnjanski načelnik Ravnić istaknuo je da "danas kada u Europi bukti rat, ovim obilježavanjem šaljemo poruku mira". Citirao je Majku Terezu, da ako u svijetu ne vlada mir, to znači da smo zaboravili da pripadamo jedni drugima.

Spomenik u Otočcu

U Otočcu će biti podignut spomenik za sve postrojbe koje su bile uključene u obranu tog područja, a među njima bit će zabilježeno i ime 1. domobranske bojne Pula. Na centralnoj proslavi 30. obljetnice bit će uručeno još 70 Spomenica Domovinskog rata. Nakon promocije na Svetici okupljeni su, uz vodstvo Zlatka Devedžića, obišli austrijske utvrde na Monte Madonni, gdje su bile smještene četiri bitnice za zaštitu Kvarnera, a kasnije im je, za ručak, poslužen vojnički grah.

Foto

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater