SVETICA TREK

Ove subote završava Istarski treking kup JOŠ ATRAKTIVNIJA STAZA ZA TREKING ENTUZIJASTE


Ove subote održava se 8. kolo Istarskog treking kupa, odnosno zadnja ovogodišnja utrka koja se boduje za Istarski treking kup, popularna Svetica trek. Utrku su na konferenciji za novinare predstavili Natali Palko Zirdum ispred Turističke zajednice općine Ližnjan, načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić i predsjednik sportsko rekreacijskog kluba Puls iz Ližnjana Denis Mirković, ujedno i glavni organizatori ove međunarodne utrke.

 Staza i za djecu od 10 godina

- Iako je ovo tek treća sezona da se održava ova atraktivna utrka, možemo reći da ona već postaje tradicionalna i svake godine imao sve više natjecatelja. Ove godine prijavljeno ih je gotovo 300, a dolaze iz cijele Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine i u najvećem broju iz Slovenije. Trudimo se svake godine biti zanimljivi natjecateljima, pa smo ovaj put priredili nešto sasvim drugačije. Neću otkrivati detalje, to će biti iznenađenje i za same natjecatelje, no mogu najaviti da će se moći natjecati u tri kategorije. To su light kategorija od 13 kilometara, challenger od cirka 25 kilometara i ultra s dužinom staze od oko 45 kilometara. Kategorije challenger i ultra kreću s nešto drugačijih startnih pozicija te ćemo zbog toga imati organizirani prijevoz autobusom do starta. Također bih želio istaknuti da smo ove godine malo pojednostavili light kategoriju da bismo privukli i djecu od 10 godina starosti na više koji mogu zajedno s roditeljima proći cijelu stazu, rekao je Denis Mirković.

Za one koji još ne znaju, riječ je o orijentacijskim utrkama kroz prirodu za koje je neophodna oprema kao što su kompas, čeona lampa, mobilni telefon, komplet prve pomoći i astro folija, zviždaljka, te zemljovid, natjecateljski karton i instrukcije za utrku koje osigurava organizator. Svaka od spomenutih staza ima svoje vremensko ograničenje, a natjecatelji koji ne dovrše utrku u zadanom vremenskom roku ne ulaze u poredak i bit će diskvalificirani.

- Jedan od ciljeva ove utrke je promocija outdoora na području općine Ližnjan i upoznavanje natjecatelja s predivnim mikrolokacijama u općini kojih ima jako puno, od kulturno povijesnih do prirodne baštine. Upravo zbog toga imamo svake godine drugačiju rutu treking utrke, a ove godine će biti posebno interesantno, pogotovo za ultra kategoriju, koja kreće iz jedne druge općine i dužinom staze imat će jako velike visinske razlike, čak do tisuću metara. Siguran sam da će im biti vrlo atraktivno u našim oazama netaknute prirode, poručio je Mirković.

 Produžetak turističke sezone

Načelnik Marko Ravnić istaknuo je uspješnu i plodnu suradnju općine i SRK-a Puls zahvaljujući kojoj je na području općine Ližnjan održano puno utrka, a sama općina pozicionirala se na kartu sportskih i rekreativnih aktivnosti kao vrlo atraktivno područje. Ovakva događanja, rekao je Ravnić, produžuju turističku sezonu, jer gotovo svi natjecatelji traže smještaj na području općine barem za vikend, a potom i mimo utrka nastavljaju turistički dolaziti.

- Ovo je praktički jedan školski primjer kvalitetnog proizvoda koji definitivno puni smještajne kapacitete u razdoblju pred i post sezone. Kad već govorimo o turističkim rezultatima, općina Ližnjan se može pohvaliti da je zaključno s današnjim danom premašila lanjsku godinu za 10 posto, s oko 95 tisuća noćenja, što je zaista zadovoljavajuće i iskreno se nadamo da će se taj trend rasta noćenja i nastaviti, spomenula je Natali Palko Zirdum.

Svi detalji vezani uz Svetica trek mogu se naći na Internet stranicama SRK Puls. (P. SOFTIĆ) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of