ŠIŠAN

Gospa ugasila svjetlo na Svetici


Nedavno je na Svetici u Šišanu, na raskrižju u blizini bivše kasarne, točno na mjestu na kojem se nalazio stup javne rasvjete, a ranije i baja za krupni otpad, postavljena skulptura Gospe autora Tihomira Hodaka. Autor je inspiraciju pronašao u šišanskoj legendi, prema kojoj je upravo Bogorodica otkrila mještanima kako se riješiti zmaja kojemu su morali prinositi ljudsku žrtvu.

Tom je prilikom uklonjen stup javne rasvjete koji je godinama osvjetljavao raskrižje koje dijeli obližnje stambeno naselje od šume. Neki od stanovnika požalili su nam se na neugodan mrak tik uz kuće zbog čega se osjećaju nesigurnije nego ranije s obzirom da se odmah uz naselje nastavlja gusta šuma. Osim toga, javna rasvjeta ugašena je i na samom ulazu u ex kasarnu, iako stupovi s rasvjetnim tijelima postoje. Na pitanje zbog čega je uklonjen kandelabar, iz HEP-a su nas uputili u Općinu Ližnjan budući da je za održavanje javne rasvjete na tom području nadležna jedinica lokalne samouprave. Ližnjanski načelnik Marko Ravnić potvrđuje da je stup uklonjen, a to se, dodaje, moralo učiniti zbog radova.

- Planiramo osvijetliti skulpturu uz pomoć dvaju rasvjetnih tijela koja će biti postavljena na tlu ispred kipa. Nakon toga će u funkciju biti vraćena dva rasvjetna tijela na ulazu u bivšu vojarnu, kratko je odgovorio načelnik.

Ispred kipa zasad titra mala svijeća, a mještani se nadaju da će Svetica, nakon što ga je ugasila, vratiti dovoljno svjetla ovom kutku Šišana. (M. V. I.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater