o mogućem povratu SRC Valkane

Iz Možemo! poručuju: Zoričićev jedini cilj je odugovlačenje i igranje za Muidžu

| Autor: Glas Istre
(Zeljko Hladika/Pixsell)

(Zeljko Hladika/Pixsell)


Iz Možemo! su se izrazili vezano uz gradonačelnika Zoričića i povrata SRC Valkane.

- Još u lipnju 2022. na sjednici Gradskog vijeća zatražili smo od gradonačelnika da pokrene postupak preispitivanja privatizacije sportsko-rekreacijskog centra Valkane, temeljeći svoj zahtjev na uvidu u nelogični i manjkavi pretvorbeni elaborat Istra cement international d.d. i sumnjajući na nezakonitu uknjižbu vlasništva. Gradonačelnik je to tada odbio učiniti, prenose iz stranke.

Otada su prošle dvije godine u kojima je gradonačelnik jasno stao na Muidžinu stranu,
osporavajući referendumsku inicijativu i nužnost preispitivanja privatizacijskog procesa,
odbijajući mijenjati UPU Lungomare unatoč obećanju i gradeći novo preskupo nogometno igralište unatoč postojećem stadionu koji u blizini zjapi prazno. Na taj je način Zoričić dao Muidži tri godine da napravi idejni projekt za hotel na Valkanama, ishoduje lokacijsku dozvolu i pokrene postupak izdavanja građevinske dozvole. I sad upravo te pokrenute postupke odnosno izliku mogućih troškova za Grad koristi kao argument zbog kojeg ne pokreće odmah zahtjev za upisom prava vlasništva nad SRC-om. Građani Pule sjetit će se da je istu izliku koristio i kad se radilo o referendumu i izmjeni urbanističkih planova.

Nadalje navode:

- Zoričiću izravno pokretanje postupka povrata gradske imovine bez odgađanja ne odgovara jer bi se moglo loše završiti po Muidžu i Hotel Valkane. Zato će traženje mišljenja Pravnog fakulteta i DORH-a dobro poslužiti kao odgoda. Čak i u slučaju da Pravni fakultet na to pristane, tu je ljetna stanka na fakultetu, koje će eventualno mišljenje odgoditi najmanje do jeseni. Osim toga, sam način na koji je pitanje postavljeno govori o namjeri sabotiranja procesa. Tu je i potpuno neutemeljena izjava o mogućim troškovima odštete od 10 milijuna eura koju bi Grad trebao platiti.  U izjavi za medije sam Zoričić dao je objašnjenje tog odugovlačenja: "Osobno mislim da bi već i samo pokretanje tog procesa bilo veoma loše za grad Pulu". 
 
Još jedna stvar koja ne ide u prilog investitoru, koji će očekivati od gradonačelnika i svojih
vijećnika da to kao i do sada riješe u njegovu korist, jest dopis Visokog upravnog suda kojeg je Grad Pula zaprimio 11. lipnja 2024.  U njemu stoji da je zbog osnovanosti zahtjeva Inicijative građana za Lungomare VUS prihvatio pokretanje postupka ocjene zakonitosti izrade 1. i 2. izmjena UPU Lungomare, te se od Grada traži očitovanje o uočenim nepravilnostima. Ukoliko se tužba pokaže opravdana i građani dobiju taj spor, UPU Lungomare se stavlja van snage. Vjerojatno je i pokretanje tog postupka pred Visokim upravnim sudom doprinijelo nagloj promjeni retorike gradonačelnika.

Zoričić loš imidž zbog neuspješnog vođenja Grada i mnogih loših odluka pokušava popraviti jeftinim populističkim potezima. Popravak imidža nada se postići i najavljenim zahtjevom za mišljenjem Pravnog fakulteta i DORH-a, da bi nakon toga zatražio mišljenje Gradskog vijeća o mogućnostima povrata sportsko-rekreacijskog centra Valkane. Taj as iz rukava, nada se, trebao bi mu popraviti lošu poziciju na idućim izborima i odati dojam da mu je stalo do imovine Grada.

- Znamo da je područje Valkana Puležanima prevažno da bi zaboravili da je gradonačelnik već mijenjao UPU Lungomare, a da nije dao mogućnost da se mijenja hotel i odbacio preko 200 primjedbi građana; da je tražio mišljenje Društva arhitekata Istre, a kad mu se ono nije svidjelo napao ih je i raspustio radnu skupinu; da je za referendum izjavio da je bacanje novaca i izbjegavao pozvati građane na izlazak; da je unatoč odluci Povjerenstva odbio dati priznanje Grada Pule Inicijativi za referendum; najavio 3. Izmjene UPU Lungomare radi brisanja ugostiteljskih objekata iz šume i betoniranja obale, ne ispunivši  obećanje. Sve navedeno jasno govori da je Zoričićev jedini cilj odugovlačenje i igranje za Muidžu, kao što je oduvijek i bio. A sve ostalo je samo novi pokušaj spina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter