SEZONA PRED VRATIMA

Pitali smo neke od iznajmljivača na području južne Istre jesu li zadovoljni popunjenošću kreveta. Evo što su nam rekli

| Autor: Petra Stefanović
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Predsezona je u punom jeku. Diljem Poluotoka mogu se vidjeti grupe i grupice turista kako upijaju sunce i razgledavaju sve ljepote Istre. Što se više bliži kalendarsko ljeto, te grupice će biti sve veće i bit će ih sve više, a svi oni moraju negdje odsjesti. Upitali smo neke od iznajmljivača na području južne Istre kako se pripremaju za nadolazeću sezonu, jesu li dizali cijene smještaja, te koliko su "popunjeni".

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević govori o kapacitetu od 337 tisuća postelja, a u to se ubrajaju samo hoteli, kampovi i turistička naselja. Ukupni kapacitet, u koji se ubraja i privatni smještaj - popularni apartmani, iznosi gotovo pola milijuna postelja, točnije 470 tisuća kreveta.

"Male" korekcije

Jedna iznajmljivačica iz Vinkurana u ponudi ima kuću za šest osoba s bazenom. U odnosu na prošlu godinu cijene su se "malo korigirale" u skladu s ekonomskom situacijom u državi, a one se kreću od 250 eura za noć u lipnju do 330 u najvišoj sezoni - srpnju i kolovozu.

- Rezervacije za kuću su otvorene od 1. svibnja, a već početkom svibnja kuća je bila "zauzeta" tijekom cijelog srpnja i kolovoza, dok u lipnju i rujnu još ima slobodnih termina. Krajem svibnja popunjenost je narasla na otprilike 60 posto, što pokazuje kako se i termini u lipnju i rujnu polako, ali sigurno rezerviraju, kaže nam.

Na Monte Magnu u privatnoj kući tri apartmana za po dvije osobe iznajmljuje naša druga sugovornica. I ona je podizala cijene, i to za 10 do 12 posto zbog povećanja paušalnog poreza i generalno većih troškova života. U ovim apartmanima se cijene po noćenju kreću od 50 do 60 eura za svibanj, 69 do 85 eura za lipanj, 90 do 115 eura za srpanj, 100 do 115 za kolovoz, 70 do 80 za rujan i 58 do 65 eura za listopad. I ona, kao i iznajmljivačica iz Vinkurana, cijene određuje prema "jačini" sezone. Za vrijeme visoke sezone (srpanj i kolovoz) smještaj je i ovdje skuplji. Apartmane je za rezervacije otvorila 30. travnja, a nekoliko dana kasnije 40 posto kapaciteta je bilo popunjeno. Sezona se i kod ove iznajmljivačice zakuhtava, pa tako i ona krajem svibnja ima za oko pet posto više rezervacija nego početkom istog mjeseca.

Puni "preko noći"

Na Velom Vrhu slična priča. Naša sugovornica u obiteljskoj kući iznajmljuje dva apartmana - jedan za četiri, a drugi za dvije osobe. I kod nje se dogodio rast cijena, po njenoj procjeni minimalan, iz istih razloga kao i naši ostali sugovornici - inflacija, rast životnih troškova, ali i paušalni porez po krevetu. Apartmani su dostupni od lipnja do listopada, a cijene i ovdje variraju ovisno o stupnju sezone. Tako se za manji apartman cijena u lipnju kreće od 50 do 60 eura za noć, u srpnju i kolovozu od 65 do 80, a u rujnu 55 eura. Cijena noći u lipnju za apartman za četiri osobe iznosi od 80 do 100 eura, u srpnju od 110 do 140, kolovozu 150, te u rujnu 80 do 90 eura. Sredinom svibnja manji je apartman bio na 36 posto popunjenosti (kada se svi mjeseci uzmu u obzir), dok je veći bio dostupan u svakom terminu. No, kako nam sugovornica govori, nema određenog perioda kada se rezervacije "pune" - to može i preko noći promijeniti, što se i dogodilo. Desetak dana kasnije, drukčija slika na aplikaciji za rezervacije - manji apartman je popunjen gotovo cijelog srpnja, dok za kolovoz dostupnih termina ima samo u jednoj polovini. I veći apartman se počeo "puniti", pa je tako i za njega pristigla prva rezervacija za kolovoz.

Sjevernije, u Štinjanu, četvrta iznajmljvačica također u privatnoj kući iznajmljuje dva apartmana, jedan za četvero (2+2), a drugi za pet osoba (4+1). Rezervacije su otvorene od 1. svibnja, a u trenutku kada smo razgovarali s vlasnicom apartman za četvero je bio potpuno popunjen tijekom srpnja i kolovoza, dok je veći apartman za iste termine na 80 posto popunjenosti. Ovdje treba naglasiti kako je ta popunjenost rezultat povratka "stalnih" gostiju koji dolaze već nekoliko sezona. U lipnju manji apartman stoji 100 eura za noć, a veliki 120. Cijene za srpanj i kolovoz su i ovdje više, pa je tako manji od 110 do 120, a veći 130 eura po noćenju. U rujnu se cijena opet spušta, pa tako iznosi 80 eura za noć u manjem apartmanu, a 95 u velikom. Sugovornica nije dizala cijene, ponajprije zato što ima stalne goste koji se vraćaju iz godine u godinu pa joj je i popunjenost tako vrlo dobra.

Veliki troškovi

Prema ovim podacima, može se pretpostaviti da bi zarada svim iznjamljivačima tijekom nadolazeće sezone mogla biti poprilično unosna. No, kako nam iznamljivačica s Monte Magna govori - to ne mora biti slučaj.

- Zbog povećanja paušalnog poreza za više od 100 posto (s 45 na 99 eura po glavnom krevetu tj. krevetu za dvije osobe), članarine turističkoj zajednici, turističke pristojbe (ako je apartman prijavljen za npr. četiri osobe, plaća se taksa za četvero čak i ako dođe manje ljudi), provizije koje uzima Booking.com (20 posto od objavljenog iznosa na stranici), PDV-a na proviziju koju Booking zaradi te trošokova čišćenja (ako ne čistite sami), troškova odvoza smeća (koje se nakuplja i više kada u kući boravi više ljudi) i drugih komunalija, ni iznajmljivanje nije ono što je nekad bilo, zaključuje naša sugovornica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter