Simpozij peradarstva

Dr. Vladimir Savić: Cijepljenje protiv ptičje gripe nije potrebno, ali je kao alat dobrodošlo

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


"Procjena trenutnog stanja u Hrvatskoj je da je cijepljenje manje isplativo i da ne treba ići na cijepljenje peradi protiv Influence ptica. Međutim, svakako treba ostaviti otvorena vrata i računati na to kao jedan dodatni alat ako će se situacija pogoršati" rekao je jučer, na Danima peradarstva u Puli, doc. dr. sc. Vladimir Savić, voditelj Nacionalnog referentnog laboratorija za influencu ptica i newcastlesku bolest u Centru za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta.

Nadopuna mjerama

Ovogodišnja tema najvećeg hrvatskog simpozija o peradarstvu je cijepljenje protiv ptičje gripe, a na njegovu 15. izdanju, koje se do sutra održava u hotelu Park Plaza Histria, okupilo se, kako je istaknula dr. sc. Andrea Humski, ravnateljica Hrvatskog veterinarskog instituta, 270 znanstvenika, veterinara, stručnjaka iz proizvođačkog sektora i peradara iz 19 zemalja.

- Cijepljenje protiv ptičje gripe aktualna je tema ne samo u Hrvatskoj i Europi, već i u cijelom svijetu zbog vrlo raširene pojave influence ptica u domaće peradi i uzrokovanja velikih gospodarskih šteta. Cijepljenje je sigurno kao alat dobrodošlo za suzbijanje ove bolesti.

Međutim, treba imati na umu da cijepljenje samo po sebi ne može spriječiti pojavu bolesti. To je samo nadopuna biosigurnosnim mjerama. Također, cijepljenje ne podrazumijeva troškove isključivo cjepiva i primjena cjepiva, već i vrlo opsežnog naknadnog laboratorijskog testiranja životinja da se vidi, ukoliko su cijepljenje, da li su svi zarazile jer ako su se zarazile izlučivati će virus i zapravo nismo postigli željeni učinak.

Stoga treba jako dobro procijeniti temeljem situacije koja je drugačija u svakoj drugoj zemlji, koja se razlikuju i od farme do farme, isplati li se više koristiti visokim mjerama biosigurnosti i neškodljivim uklanjanjem ukoliko se bolest pojavi ili ići na cijepljenje - rekao je Savić.

Nacionalni krizni plan u ovom trenutku brani primjenu cjepiva, rekla je dr. sc. Ljupka Maltar, načelnica Sektora za zdravlje i dobrobit životinja Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. U ovom trenutku, kako je rekla, situacija je povoljna, iako imaju informacija o pojavnosti virusa.

Sivi ždralovi

- To ništa ne znači, stvari se mijenjaju, epidemiološka situacija se mijenja. Ono što je vrlo važno istaknuti je da zakonodavni dio i donošenjem novom Zakonu o zdravlju i općenito cijelog zakonodavstva iz područja zdravlja životinja na razini Europske unije predviđa mogućnost korištenja cjepiva kod takozvanih kategorija "A" bolesti. To su one bolesti koje se vrlo brzo šire i uzrokuju velike ekonomske štete, što je u ovom slučaju visoko patogena Influenca ptica - rekla je Maltar.

Dr. sc. Boris Slunjski, glavni upravitelj Veterinarske ambulante tvrtke Koka iz Varaždina, rekao je da da su, ove godine, na području Brodsko-posavske županije, veliki preleti sivih ždralova, a akov Ćorić, član uprave tvrtke Gala iz Bjelovara, istaknuo da unatoč svim mjerama sigurnosti uz koje se rizici pokušavaju svesti na minimun, rizik i dalje postoji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter