ispred rojca

VIDEO / Danas u Puli policija i građani vozili zajedno

| Autor: Glas Istre
(Foto: PU istarska)

(Foto: PU istarska)


Policijska uprava istarska jutros je na parkirališnom prostoru društvenog centra Rojc u Puli organizirala dan otvorenih vrata prometne policije - „Policija i građani voze zajedno“. Aktivnost je započela pokaznim treningom sigurne vožnje u kojem su sudjelovali policijski službenici, a nastavila se poligonom sigurne vožnje u kojemu su uz policiju sudjelovali i građani.

Održavanjem aktivnosti „Policija i građani voze zajedno“ omogućeno je vozačima motocikala i mopeda mogućnost usavršavanja vještina za sigurno sudjelovanje u prometu na poligonu uz nazočnost policijskih službenika - motorista. Cilj aktivnosti je bila poučiti i osvježiti potrebita znanja i vještina za sigurno i odgovorno sudjelovanje motociklista na prometnicama, ali i usvajanje stava za defenzivnu vožnju i svijest o izloženosti riziku.Naime, unatoč relativno malom udjelu registriranih mopeda i motocikala u ukupnom broju motornih vozila, vozači i putnici tih kategorija vozila imaju visok rizik stradavanja u prometnim nesrećama. Prema procjenama, vjerojatnost da će motociklist smrtno stradati u prometnoj nesreći veća je za 9 do 30 puta u usporedbi s vozačem osobnog automobila. Vozači i putnici na motociklima relativno su nezaštićeni, čak i kada nose osobnu zaštitnu opremu (kaciga, zaštitna djela, čizme i rukavice). U isto vrijeme, motocikl se kreće jednako brzo kao i automobil. 

Aktivnost je posjetio i velik broj mladih osoba. Mlada dob motociklista i nedostatna obuka i iskustvo vozača također imaju ulogu u nesrećama motocikala (npr. rizik od prometne nesreće kod 17-godišnjeg početnika za 40 % je veći od 26-godišnjeg početnika i 60 % veći od 40-godišnjeg početnika).

Ovom prilikom posebno je naglašena obveza i odgovornost roditelja / staratelja i drugih osoba koje skrbe o mladim osobama koje koriste motocikle i mopede da prije kupnje mopeda i motocikla poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi vozači bili što zaštićeniji i osposobljeniji za sigurno sudjelovanje u prometu.

Ostalim vozačima ukazujemo na pojačanu prisutnost ove kategorije sudionika u prometu, te ih pozivamo na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja, skretanja, prestrojavanja i zaustavljanja, odnosno na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima, a svim motociklistima i mopedistima želimo sigurnu vožnju!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum