svi su se angažirali

FOTOGALERIJA / OŠ Monte Zaro ima status međunarodne ekoškole platinastog statusa. Školarci dobili "zad škole vrt mići"

| Autor: Jelena Milović


U Osnovnoj školi Monte Zaro, koja ima status međunarodne ekoškole platinastog statusa, jučer je održan projektni dan, posljednji ove školske godine. Tema je ove godine bila »Zad škole vrt je mići«.

Tijekom cijele školske godine svi razredi, učenici i njihovi učitelji, kao i ostali zaposlenici škole, uključeni su u taj projekt, a projektni dan kulminacija je cjelogodišnjeg rada. Djeca su, zajedno s roditeljima i učiteljima, dala svoj doprinos; uredili su vrt iza škole.

Svi su angažirani

Vrt je doista poseban, a tu su i klupe vanjske učionice, u kojoj se često odvija nastava, ali i kućica u kojoj djeca mogu posuditi knjige.

- Prije nekoliko godina zasadili smo masline koje svake godine rode i u vrijeme berbe priključe nam se i djeca. Te masline nam daju do dvije litre maslinovog ulja. U vrtu su posađene i kadulja, ružmarin, razne trajnice i začinsko bilje. Sad smo zasadili dosta sukulenata i trajnica koje mogu opstati tijekom ljeta kad nas nema u školi, opisala nam je Gordana Ružić Stanojević, učiteljica razredne nastave i koordinatorica Zavičajne nastave.

.Djeca odlično reagiraju na sve ove aktivnosti, a ovog tjedna one su bile posebno intenzivne.

- Djeca su čistila, uređivala, skupljala, grabljala i kopala, tako da su se u potpunosti posvetili tom poslu, govori nam ova učiteljica.

Saznajemo da su svake godine, u sklopu Dana kruha, posadili jednu maslinu.

- Sad ih već imamo dvadesetak, otkrila nam je Rozana Cerin Šverko, učiteljica i koordinatorica Zavičajne nastave.

Svi od prvog do osmog razreda, kompletna škola uključena je u projekt Zavičajne nastave, tako da su i brojne generacije već dale i daju obol ovoj lijepoj aktivnosti.

- To je naša kuća, naš drugi dom i što ga ljepše uredimo, ljepše će nam biti. Cilj je da djecu osvijestimo da njeguju svoje stvari, svoj okoliš, da jednog dana znaju proizvesti svoju hranu. Značaj ekologije je vrlo važan, rekle su nam učiteljice.

O vrtu svi brinu, a budući da je u njega uloženo puno vremena, truda i ljubavi, njegov opstanak vrlo je važan.

Svoje finalne uratke škole mogu predstaviti i na festivalu zavičajnosti, koji će se održati u svibnju. Domaćin ove godine je OŠ Kaštanjer, a financijska sredstva za ovaj projekt osigurava Istarska županija.

Diče se statusom škole

- Davno smo postali međunarodna ekoškola, a sad smo međunarodna ekoškola trajnog platinastog statusa, čime se dičimo. Jedina smo osnovna škola u Puli s tim statusom, a u našem gradu taj status ima i Gimnazija Pula. Uvijek kad radimo projektne dane spajamo različite projekte zavičajnosti, međunarodnu ekoškolu, festival znanosti, a ove godine uveli smo i Dan činjenja dobrih djela. Naime, naši su montezarovci humanitarci posjetili dvije bolesne osobe; odnijeli su im cvijeće, radove i planiraju se družiti s njima, budući da ne mogu izlaziti, ponosno nam je opisala neke od aktivnosti ravnateljica Branka Sironić Buić.

- Živjeti i raditi u školi ne znači obavljati samo učiteljsko zanimanje. To je puno više od toga. Sa školom se stapaš i moraš je osjećati. Nama jako puno u tome pomaže i sam okoliš, park Monte Zaro koji jako puno koristimo i u nastavne svrhe, ali i za opuštanje, smatra ravnateljica koja je i ovim putem istaknula trud i zalaganje koordinatorica, ali zahvalila i svima ostalima koji čin duh ove, najmanje škole u Puli koja je, upravo iz tog razloga, snažno povezana.

Rezultati tada ne mogu izostati. Saznajemo i kako ih bivši učenici vrlo rado posjete, čak i kad je njihov boravak u školskim klupama ostalo samo u lijepim sjećanjima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter