Škola kao mjesto umjetničke aktivnosti

Učenike OŠ Vidikovac na povratku sa školskih praznika dočekao velebni 12-metarski mural. Autor nam otkriva priču iza ove umjetničke akcije 

| Autor: Jelena Milović
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Pred sam vikend i povratak djece u školske klupe nakon proljetnih praznika, u Osnovnoj školi Vidikovac veliki je zid postao platno za uličnu umjetnost. Dok su djeca zasluženo odmarala, škola je postala mjesto umjetničke aktivnosti.

Naime, na vanjskom zidu škole iscrtan je ogroman mural, devet puta 12 metara, koji predstavlja učenika sa školskom torbom na leđima, planetom Zemljom ispod ruke, a cijelu sliku upotpunila je golubica mira koju on šalje Svijetu, opisao nam je ukratko poruku autor Vedran Štimac.

Na svom je Instagramu naveo kako mural predstavlja sadašnje i buduće generacije učenika kozmopolita koji koračaju u prosperitetniju budućnost koja počiva na humanističkim načelima mira, solidarnosti i sloge naroda cijelog svijeta. "Ilustrator Vedran Štimac učinio je ovime boravak naših učenika na livadi i u školskom vrtu još ugodnijim.

Želimo jasno istaknuti usmjerenje škole ka ekološki prihvatljivom ponašanju u najširem smislu, odnosa prema prirodi i svim živim bićima. S punim smo povjerenjem prepustili umjetniku razradu ideje i s oduševljenjem pratili svaku fazu rada", rekla nam je ravnateljica OŠ vidikovac Ana Bačić. I nisu pogriješili.

Krajnji čin umjetničke intervencije autora na zidu ove pulske škole, zabilježio je i naš fotograf, a veličina samog rada je doista impozantna. Mural je definitivno podigao kompletnu vizuru škole, ali i jasno odaslao poruku njihova usmjerenja.

Ravnateljica veli da su djeca oduševljena i da su već komentirala da ih lik na muralu na nekoga podsjeća. Neki tako kažu da ih podsjeća na Velog Jožu, a neki na Orača Dragonju, zvanog i div Orač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter