"last dance" u hotelu pula

VIDEO / Zanimljive poruke ispod jedine disko kugle u gradu: Mladost Pule pokazala kako se zabavlja uz hitove iz prošloga stoljeća

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


Zamisao je bila inventivna, a kad je postala javna, primljena je s dozom skepse. Tako to obično i biva kad se ulazi u svojevrsni društveni eksperiment koji uključuju interes publike. Sve je krenulo zbog najave rekonstrukcije mjesta nekadašnjeg noćnog života Pule - disko kluba Colosseum i Hotela Pule (HP), a sudionici te scene s nostalgijom se prisjetili vremena svoje mladosti.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Može li stari prostor ponuditi dobru zabavu, ali i vratiti ugođaj i sjaj u nekoliko tematskih večeri tijekom par mjeseci, zapitali su se mnogi kad je ideja javno obznanjena. Naime, prvotna je zamisao bila evociranje uspomena Puležana kroz glazbu i tek kratkoročna ponuda mladima kao uvid u prošlost i načine zabave njihovih starijih sugrađana.

Mjesto za njih

Međutim, iznjedrili su se sasvim neočekivani učinci, a glavni akteri postali »neki novi klinci«. Nakon što je ove subote održana još jedna, prema načelnim najavama, pretposljednja glazbeno-plesna večer ispod trenutno jedine disco kugle u gradu, možda je upravo sad vrijeme da izvedemo neke od zaključaka.

Jer, ova bi kugla, simbolički, mogla postati trajno mjesto susreta, ako grad omogući mladima ono što im treba. Večer je bila toliko upečatljiva dobrom zabavom da bez dileme možemo zaključiti da mladi Pule trebaju prostor kluba koji će biti na tragu nekadašnjih mjesta, uz glazbu koju su neki nepravedno izopćili kao nešto što je passé.

Iako je prostor istovremeno posjetila i starija generacija i pritom se dobro zabavila, njime su dominirali upravo mladi, diktirajući tempo večeri. U najmanju ruku, večer je toliko ugodno iznenadila da gotovo ruši sve predrasude kako u Puli zabava za mlade izvan uobičajene ponude »lakih nota« i već postojeće, uhodane noćne scene nema svojih konzumenata.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Ne samo da se mladi zabavljaju i plešu uz glazbu 70-ih, 80-ih i 90-ih prošlog stoljeća, već jako dobro poznaju cijeli taj repertoar. Zauzevši podij gotovo od samog početka večeri, pokazali su kako se dobro mogu zabavljati, ali i poslali poruku za koju se nadaju da će se čuti.

- Želimo mjesto za nas koji volimo ovakvu glazbu i da ono bude kutak naše zabave, komentirali su ove, ali i prethodnih večeri. Naime, to su isti oni mladi koji u trenutnoj gradskoj ponudi ne pronalaze »svoje mjesto« i s pravom traže nešto za sebe, a ima ih popriličan broj.

Zajedno na podiju

Ove su subote s DJ pulta Marko Grbac Knapić i Boris Bjelica Bebe napravili vrhunsku atmosferu, kroz selekciju disco i funk hitova koji su obilježili cijelu jednu glazbenu eru. Mladi su ih dočekali kao da su sam izdanak tog vremena, pjevajući i plešući neprestance. Malo je reći da je to fascinantno otkriće koje moraju osvijestiti i donosioci odluka. Ova mladež; mladež koja je u subotu plesala na hitove iz vremena svojih roditelja pa čak i iz vremena djedova i baka, pokazuje kakav subotnji izlazak očekuje i što im nasušno nedostaje.

- Ova veličina kluba bi nam baš odgovarala, rekli su nam neki od njih. I nije im važno u kojem će kvartu Pule biti takav prostor, koliko im je važno da on uopće postoji. Srednjoškolci pulske Gimnazije, Umjetničke škole i Škole za turizam, trgovinu i ugostiteljstvo, ali i oni nešto stariji, očitali su lekciju svima onima koji su pretpostavili da o njima sve znaju.

Dobra energija viđena u uskoro renoviranom Hotelu Pula dokazala je da, iako neki prostori pripadaju prošlosti, ideja ovakvih klubova za mlade nije nešto čega se treba odreći u budućnosti. Bi li otvaranje nekog takvog kluba bio dobar poslovni potez, nije na nama da predviđamo, ali viđenim možemo i to sa sigurnošću pretpostaviti. Kao građani ovog grada možemo barem priželjkivati.

Još jedna zanimljivost večeri je svakako činjenica da su se u istom prostoru našli izdanci različitih generacija na jednom mjestu, čak i poneki roditelji zajedno s djecom, a to doista nije nešto što se viđa tako često.

Kako glazba i inače spaja, bilo bi važno da tim jezikom mladi zadaju ritam neke buduće suradnje. Iz Hotel Pule su se i u prošlosti zadavali neki trendovi pa zašto to ne bi bilo i sada. »Alternativna«, mlada scena Pule i ovog puta može trasirati vlastiti put. A ako je ovo bilo ispipavanje pulsa i svojevrsni društveni eksperiment, on je svakako kao svoj rezultat iznjedrio odlične rezultate.

Serija događanja koja nosi neslužbeni naziv »Last dance«, možda je ipak uvod u nešto posve drugo i novo, sa sasvim drugim konotacijama. Mladost je više nego spremna. Potez je na nekom drugom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter