danas

FOTOGALERIJA / U Puli obilježen Međunarodni i nacionalni dan oboljelih od epilepsije. Arena osvijetljena ljubičastom bojom

| Autor: Jelena Milović


Pula je danas bila domaćin obilježavanja Međunarodnog i nacionalnog dana oboljelih od epilepsije, koji se svake godine obilježava u drugog gradu. Već u jutarnjim satima program je započeo predavanjima i razgovorom s učenicima pulskih osnovnih i srednjih škola, a održalo se i savjetovalište uz liječnike i medicinske sestre u OB-u Pula. U znak obilježavanja, u zrak su ispred Medicinske škole pušteni ljubičasti baloni, a u poslijepodnevnim satima održat će se Međunarodni simpozij pod nazivom "Živjeti s epilepsijom".

Prema statističkim podacima, u Hrvatskoj ima 40 tisuća oboljelih od epilepsije, a svake godine u Europi evidentira se 300 tisuća novo dijagnosticiranih.

Program Međunarodnog simpozija pod nazivom "Živjeti s epilepsijom" održat će se u Grand Hotel Brioni, uz brojne izlagače i brojne teme. Između ostalog, na temu epilepsije dječje dobi - diferencijalne dijagnoze govorit će dr. Ivona Močenić, zamjenica gradonačelnika Pule. O prognozama epilepsije kod djece govorit će dr. Iva Šeparović, a dr. Biljana Đapić Ivančić o genetski generaliziranoj epilepsiji. Bit će govora i o tome da gubitak svijesti ne znači uvijek epileptički napadaj, a izlaganje na tu temu imat će dr. Nevia Novak. Ketogena dijeta u odraslih bolesnika s epilepsijom bit će tema izlaganja dr. Zrinke Čolak Romić, a o iskustvima odrasle oboljele osobe na ketogenoj dijeti govorit će Dominik Marković. Stella Ponte predstavit će IBE Youth Team.

Sudionici simpozija će se u večernjim satima fotografirati ispred pulske Arene, koja će za ovu prigodu biti prigodno osvijetljena ljubičastom bojom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter