proslava dana državnosti bih

Zbor Istarske gondže izvedbom sevdalinki pridružio se brojnim zborovima u bosanskom Ključu

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
(Foto: NZBI)

(Foto: NZBI)


Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, kao spona između Hrvatske i BiH, sa svojim zborom Istarske gondže (pupoljak ruže, op.n.) sudjelovala je proteklog vikenda u Ključu, u programu posvećenom obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Izvele su dobro znane sevdalinke - "Moj dilbere", "Sejdefu majka buđaše" i "Šehidski rastanak".

Program je organizirao KUD "Naša mladost" Ključ prošlu subotu, a u sklopu programa nastupilo je sedam zborova, među kojima i Istarske gondže predstavljajući svojim nastupom Bošnjake koji djeluju i rade u Istri.

Cilj ovakvih kulturno-umjetničkih programa je i jačanje suradnje između Hrvatske i BiH, ističu iz NZBI, dodajući da "što se bolje poznajemo, bolje se i razumijemo".

U prepunoj dvorani Doma kulture u Ključu zborovi su izvodili tradicionalne pjesme sevdalinke, a svi posjetitelji pjevali su zajedno s izvođačima. Članice zbora Istarske gondže i NZBI ističu da je taj trenutak i osjećaj bio neopisiv.

Grad Ključ je, dodaju iz NZBI, posljednja prijestolnica bosanskog kralja Stjepana Tomaševića koji se pred Osmanlijama povlači iz Jajca u Ključ, pa grad s pravom dobiva epitet Kraljevskog grada. Napominju da je obilježavanje Dana državnosti BiH civilizacijska, humana i građanska dužnost svih građana Bosne i Hercegovine, a ujedno i dobra prilika sjetiti se svih vrijednosti borbe za ljudska prava, borbe protiv fašizma i borbe za slobodu.

Iz Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre podsjetili su na povijesni datum 25. studenoga 1943. godine, kada se Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), kao najviši državni organ antifašističkog pokreta u BiH tijekom Drugog svjetskog rata razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu tog dana u 19 sati, a završeno je u noći, 26. studenoga 1943. godine u 4 sata ujutro.

- Kao nacionalna manjina, Bošnjaci u Hrvatskoj imaju zagarantirana velika prava, a najčešće su organizirani na principu udruga. U tom smislu osnivaju se nacionalne zajednice Bošnjaka, kulturno umjetnička, sportska i druga društva te braniteljske i druge asocijacije. Bošnjaci su dali i značajan doprinos u Domovinskom ratu gdje ih je sudjelovalo desetak tisuća, a oko 1.600 njih dalo je svoje živote, navode iz NZBI.

Posebno značajan podatak za povijest Bošnjaka, njihovog identiteta i jezika, pojašnjavaju iz NZBI, predstavlja čuvena Povelja Kulina Bana, iz 1189. godine i napisana bosanskim pismom, bosančicom. U toj je Povelji, ističu, država nazvana imenom "Bosna", a njezini stanovnici "Bošnjani".

Nastup na smotri zborova u Ključu je dio bogatog cjelogodišnjeg programa koji provodi Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter