Restoran orfej: Više od pola stoljeća tradicije obitelji salaj

Ni Uljanikovci, ni zvijezde filmskog festivala nisu odoljeli Jožinom bureku

| Autor: Ian Tataj
Kuća u kojoj se lokal nalazi sagrađena je u 15. stoljeću (Snimio Ian Tataj)

Kuća u kojoj se lokal nalazi sagrađena je u 15. stoljeću (Snimio Ian Tataj)


Posljednjih nekoliko tjedana, na društvenim mrežama korisnika u Puli i Istri krenula se širiti "viralna" objava pohvale restoranu "Orfej" zbog njihovih pristupačnih cijena u ovim teškim vremenima.

Ta nas je spontana građanska inicijativa ponukala da istražimo zašto je "Orfej" toliko popularan. Riječ je o ugostiteljskom objektu koji je u gradskom folkloru Pule zauzeo kultno mjesto, i to zbog više razloga no njihove pristupačnosti. Kao jedan od najstarijih u centru Pule, ugostio je i ugošćuje generacije domaćih i stranih gostiju.

Za mjesto se čeka, ali ga je nemoguće rezervirati unaprijed (Branko Biočić)Za mjesto se čeka, ali ga je nemoguće rezervirati unaprijed (Snimio Ian Tataj)

Restoran je osnovao Josip Joža Salaj 1969. godine i ubrzo je postao poznat zbog Jožinog bureka. Ali tada se još nije zvao "Orfej", već se samo definirao kao ugostiteljski objekt. U ta se doba, dok još Pula nije bila epicentrom turizma, kaže Patrik, Jožin sin, uzdavalo u naše ljude kao glavnu klijentelu.

- Čak i kad je bilo turizma, mi smo znali biti zatvoreni u kolovozu. Ja sam bio na plaži tada. Živjelo se od Uljanika: svaki dan smo kuhali litre kave, bile su marende, sendviči, pa kad bi završavala smjena svaki stol bi uzeo po gajbu piva - znaš kakvi su naši ljudi, kazao je Patrik.

Patrik Salaj nastavio je posao svoga oca (Snimio Ian Tataj)Patrik Salaj nastavio je posao svoga oca (Snimio Ian Tataj)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter