Kuća u kojoj se lokal nalazi sagrađena je u 15. stoljeću (Snimio Ian Tataj)
Posljednjih nekoliko tjedana, na društvenim mrežama korisnika u Puli i Istri krenula se širiti "viralna" objava pohvale restoranu "Orfej" zbog njihovih pristupačnih cijena u ovim teškim vremenima.
Ta nas je spontana građanska inicijativa ponukala da istražimo zašto je "Orfej" toliko popularan. Riječ je o ugostiteljskom objektu koji je u gradskom folkloru Pule zauzeo kultno mjesto, i to zbog više razloga no njihove pristupačnosti. Kao jedan od najstarijih u centru Pule, ugostio je i ugošćuje generacije domaćih i stranih gostiju.
Za mjesto se čeka, ali ga je nemoguće rezervirati unaprijed (Snimio Ian Tataj)
Restoran je osnovao Josip Joža Salaj 1969. godine i ubrzo je postao poznat zbog Jožinog bureka. Ali tada se još nije zvao "Orfej", već se samo definirao kao ugostiteljski objekt. U ta se doba, dok još Pula nije bila epicentrom turizma, kaže Patrik, Jožin sin, uzdavalo u naše ljude kao glavnu klijentelu.
- Čak i kad je bilo turizma, mi smo znali biti zatvoreni u kolovozu. Ja sam bio na plaži tada. Živjelo se od Uljanika: svaki dan smo kuhali litre kave, bile su marende, sendviči, pa kad bi završavala smjena svaki stol bi uzeo po gajbu piva - znaš kakvi su naši ljudi, kazao je Patrik.
Patrik Salaj nastavio je posao svoga oca (Snimio Ian Tataj)