ČAK JEDNOGLASNO

Usvojena Strategija razvoja Urbanog područja grada Pule 2021.-2027.

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Pulsko Gradsko vijeće (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Pulsko Gradsko vijeće (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Na današnjoj sjednici pulskog Gradskog vijeća jednoglasno je usvojena Strategija razvoja Urbanog područja Pula za razdoblje od 2021. do 2027., a koja će predstavljati podlogu i osnovni preduvjet za korištenje ITU mehanizma, odnosno europskih sredstava u novom financijskom razdoblju.

Da su vijećnici iznimno zadovoljni donošenjem ove odluke, koja će, složni su, biti značajan iskorak za grad Pulu, potvrdio je i njihov pljesak.

Pomalo je neobično bilo svjedočiti slaganju vijećnika različitih stranaka, zbog čega se Milan Rašula našalio postavivši retoričko pitanje – “Je li na pomolu koalicija HDZ-a i Možemo?”

- Niti u šali, gospodine Rašula. HDZ je upropastio ovu državu. S HDZ-om nećemo koalirati niti slučajno, ni u zabuni. Ni u vicu, ni u snu, nikad. Nema šanse”, odgovorio je Noel Mirković (Možemo) oštrim tonom.

Uslijedilo je to nakon što su Miha Paus (Možemo) i Sean Soldatić (HDZ) dijelili jednako mišljenje oko projekta ribarske luke Zonka koji, doduše, nije uvršten u spomenutu Strategiju.

- Svakako bi prilikom realizacije takvih projekata, kao što je Zonka, Županija trebala uložiti financije i napore da se prilagodi cestovna infrastruktura za prolazak hladnjača, rekao je Soldatić, s čime se složio i Paus.

Kako se moglo čuti u iscrpnoj prezentaciji pročelnice Anje Ademi, cilj ovog dokumenta je razvoj zajedničke strateške vizije koje nadilazi administrativne granice i stvara sinergije koje koriste urbanom području u cjelini, a njime je obuhvaćeno uspostavljanje Pulskog inovacijskog centra na Valelungi, obnova zgrade Društvenog centra Rojc, uređenje zelene zone Pragrande, obnova kupališta Stoja, razvoj biciklističke infrastrukture i drugi projekti u okolnim općinama.

Noel Mirković istaknuo je da se Strategija temeljila na podacima koji su zastarjeli i koji više ne drže vodu, na što je ukazala i Dušica Radojčić.

- Dosta detaljno sam čitao Strategiju i shvatio sam da nisu korišteni ažurni podaci iz Popisa stanovništa iz 2021. godine. Donijet ćemo danas Strategiju koja se oslanja na stare podatke, na cijenu kvadrata stana 1300 eura. Proces donošenja je bio toliko dug da su se okolnosti u tolikoj mjeri promijenile na gore za kvalitetu života, da je provedivost tih ciljeva koji će stvarno imati efekt na kvalitetu života stanovništva upitna, rekao je Mirković.

Da je Strategija značajan iskorak prema naprijed istaknuo je SDP-ov vijećnik Igor Belas, a s njime se složila i vijećnica IDS-a Elena Puh Belci napomenuvši da je ITU mehanizam nevjerojatna prilika za grad.

- S našom ITU Strategijom 2014.-2020. u Pulu smo donijeli 20 novih autobus na plin, novu punionicu na plin, fortifikacijski sustav, tunel koji se spaja s Kaštelom, Zerostrasse i galerijski prostor, cijeli Coworking, Malo rimsko kazalište, prenamjenu zgrade Mornaričke bolnice i Centar podrške 521. To su stvari koje su došle s našom Strategijom i veselim se stvarima koje će doći ovom strategijom, rekla je Puh Belci dodajući da tome ipak prethode birokracija i pravno-imovinski problemi.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater