MEĐUNARODNI SUSRET HARMONIKAŠA

U Pulu stiže više od 400 umjetnika harmonike iz 21 zemlje

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
Arhiva (snimio: Dejan ŠTIFANIĆ)

Arhiva (snimio: Dejan ŠTIFANIĆ)


"Pozivamo sve ljubitelje glazbe i harmonike da u bilo kojem slobodnom trenutku dođu u pulski Dom hrvatskih branitelja, jer vjerujemo da će u cjelodnevnom gustom rasporedu u svakom trenutku biti vrlo interesantno", istaknuo je Igor Krizman, predsjednik organizacijskog odbora Međunarodnog susreta harmonikaša u Puli koji će se ove godine održati po 46. put, od 23. do 26. svibnja, u organizaciji OKUD-a Istra.

Osim iz Hrvatske, sudionici Susreta dolaze iz još 20 zemalja: Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Češke, Slovačke, Njemačke, Austrije, Poljske, Danske, Finske, Norveške, Litve, Latvije, Estonije, Švicarske, Španjolske, Francuske, pa sve do daleke Kine.

Za ovogodišnje se natjecanje prijavilo više od 400 harmonikaša svih uzrasta koji će se natjecati u 11 solističkih kategorija, tri kategorije komornih sastava te četiri kategorije namijenjene harmonikaškim orkestrima. Kategorije su određene po uzrastu, od najmlađih do natjecatelja bez dobne granice.

Natjecanja, koja će se kroz četiri dana paralelno odvijati u tri dvorane pulskog DHB-a, počinju svaki dan od 9 i traju sve do 20 sati. Kandidate će ocjenjivati međunarodna prosudbena komisija od ukupno 21 člana iz 14 zemalja raspoređenih po kategorijama.

Za vrijeme trajanja manifestacije u holu DHB-a bit će postavljeni promotivni štandovi talijanskih proizvođača harmonika, a ujedno i sponzora festivala Pigini, Bugari i Scandalli, gdje će se moći isprobati neki od njihovih reprezentativnih modela harmonika te porazgovarati s predstavnicima tvrtki.

"Ponosni smo što među članovima prosudbene komisije ponovno imamo neke od najuglednijih glazbenika klasične harmonike iz Hrvatske i inozemstva", rekao je Krizman ističući imena Elsbeth Moser, Geira Draugsvolla i Frederica Deschampsa.

"Po prvi put naši gosti su istaknuti mladi glazbenici Heidi Luosujärvi, Janne Valkeajoki i Žan Trobas, a posebna nam je čast da je ove godine naš poseban gost festivala, a također i član prosudbenih komisija jedan od najistaknutijih hrvatskih skladatelja Davor Bobić, čije će novo djelo biti izvedeno i na svečanom otvorenju", naglasio je Krizman.

U sklopu manifestacije održat će se i nekoliko večernjih koncerata, također u prostoru DHB-a, a 26. svibnja u 17.30 sati i prezentacija knjige o Astoru Piazzolli, talijanskog muzikologa Paola Picchija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter