Tradicionalni 15. SUSRET

Svirači na harmonici Labinštine: Nezaobilazni instrument koji daje snagu i uljepšava trenutke

| Autor: Branko Biočić
Najmlađi svirači Ilario Peršić i Karlo Knapić

Najmlađi svirači Ilario Peršić i Karlo Knapić


U prepunoj dvorani RKUD-a Rudar u Raši održan je tradicionalni 15. susret svirača na harmonici „Labinjonski armonikaši“. Sudjelovalo je oko 30 izvođača, svirača i pjevača, razne dobne starosti, ali dvoranom su aplauzi govorili o zadovoljstvu publike i samih izvođača.

Svirači su svirali na usnoj harmonici, trieštinki, i dijatonskoj harmonici, ali i u grupi sa drugim instrumentima gdje je dominirala harmonika, sukladno pravilima susreta. Organizator manifestacije je RKUD „Rudar“ iz Raše, a ovogodišnji susret je organizator posvetio 85. godini izgradnje grada Raše, Danu općine Raša i Danu Svete Barbare, svetice zaštitnice rudara, koja u Raši ima i svoju rudarsku poznatu crkvu. Pokrovitelji susreta „Labinjonski armonikaši“ su općina Raša, grad Labin i općina Sveta Nedjelja, kao i sponzori koji su svaki na svoj način pomogli organizatorima da se ovaj susret održi.

ggEdo Domijanić i Klapa Labin

Voditelj susreta je bio Pino Knapić, a otvorenju je čast pripala raškom pjesniku, poeti Branko Vlačiću. Nastupili su i gosti, i to dvije grupe svirača. Zanimljivost je da su na harmonikama zajedno nastupili otac i sin Diego i Ilario Peršić, unuk i nono Alan i Renco Kiršić te da je repertoar harmonikaša bio raznovrstan na zadovoljstvo svih u dvorani, koji su sa sviračima zapjevali. Najmlađi svirači su bili učenici osnovne muzičke škole Matko Brajša Rašan iz Labina Ilario Peršić sa 10 godina i Karlo Knapić sa 12 godina. Kao jedni od gostiju nastupila je Klapa Labin koja je pored toga pratila i svog člana Eda Domijanića u promoviranju svoje pjesme Raša moje mladosti. Od veterana, inicijatora ovoga susreta svih ovih godina, svirao je Darko Blašković iz Drenja, neumoran svirač i zaljubljenik u harmoniku. Kraj službenog dijela susreta je prepušten versima, stihovima, Brune Gobo koja je napisala pjesmu posebno za tu prigodu, a publika je pljeskom nagradila za izvrsne stihove ove labinske pjesnikinje.

ggDarko Blašković

- Harmonika je nezaobilazna u našem životu, obogaćuje nas, daje nam snagu i uljepšava trenutke našega života. Harmonikaši su nezaobilazni u svemu tome, a harmonika bi bez njih bila usamljena i negdje u osami bi ostala u svom vapaju života. I upravo ovi harmonikaši, sa harmonikom doprinose zadovoljstvu ljudi i na trenutke i čine sretnijim i veselijim, rekao je jedan od organizatora ovog tradicionalnog susreta Pino Knapić, tajnik RKUD-a Rudar“ organizatora ove vrijedne kulturne manifestacije Labinštine i Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter