Ulažu se velika sredstva

Anja Ademi, pročelnica za komunalni sustav, o kapitalnim ulaganjima u Puli. Ovo su najvažnija

Vrtić dobiva dvije nove jasličke skupine i kuhinju. Ukupna vrijednost rekonstrukcije i dogradnje iznosi 863.000 eura, od čega je dobiveno bespovratnih 324.905 eura * Izgradnja prometnice samo je jedan od segmenata na potezu od kupališta Stoja do Muzila koji će se projektirati, uz uređenje obalnog dijela i zelenih površina

| Autor: Jasna Orlić
Dječji vrtić Centar

Dječji vrtić Centar


Ukoliko se realiziraju svi planirani projekti, Grad će na jesen, a posebno na zimu iduće godine postati veliko gradilište. Barem se tako može zaključiti prema najavama Anje Ademi, pročelnice gradskog Odjela za komunalni sustav i imovinu. Priprema se dokumentacija za obnovu Kandlerove, Uspona na Kaštel, gradnju vrtića Valmade…Uskoro počinje obnova Ulice Starih statuta, a na jesen rekonstrukcija cijele Tršćanske ulice. Osim toga, krajem godine, nakon dovršetka obnove Mutilske ulice, trebala bi početi i rekonstrukcija prometnica oko Trga Republike.

- Koliko je ukupno sredstava planirano za kapitalna ulaganja ove godine?

- Sredstva koja su vezana za kapitalna ulaganja, a koja su u nadležnosti Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu planirana su u dijelu proračuna koji se odnosi na navedeni upravni odjel te iznose 4.482.477 eura. Veći dio tog novca koji se odnosi na kapitalna ulaganja razrađen je Programom građenja komunalne infrastrukture za 2023. godinu.

- Što se planira ove godine realizirati kad je riječ o uređenju Kandlerove ulice?

- U proračunu za 2023. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 145.996 eura u okviru kojih je planirana izrada projektne dokumentacije za cjelovitu rekonstrukciju Kandlerove ulice. Predstoji nam u narednom periodu provedba postupka javne nabave radi ugovaranja izrade projektne dokumentacije.

- U kojoj je fazi uređenje Uspona na Kaštel?

- Po provedenom postupku javne nabave za odabir izvođača radova u zadnjem kvartalu prošle godine započela je izgradnja i uređenje Uspona na Kaštel, koji će Ulicu Castropola spajati s Malim rimskim kazalištem i dalje s Kaštelom i šetnicom oko Kaštela. U proteklom razdoblju, kako je i planirano, obavljena su arheološka istraživanja u području zahvata, u skladu s kojima će se u narednom periodu usklađivati izrađena projektna dokumentacija i sam nastavak izvođenja radova. Detaljnijim informacijama o dinamici izvođenja radova raspolagat ćemo po dovršetku navedenih aktivnosti.

- Planira se i asfaltiranje prometnice od kupališta Stoja do Muzila? Kada je to na redu?

- Zapravo ne, ne planira se asfaltiranje postojeće prometnice od kupališta Stoja do Muzila. Kada govorimo o potezu od kupališta Stoja prema Valovinama i Muzilu govorimo o zoni koju ju potrebno cjelovito urediti i u sklopu toga osigurati sve one sadržaje koje jedna zona takve namjene, kojoj gravitira veliki broj građana, mora imati. Izgradnja prometnice samo je jedan od segmenata koji će se projektirati, uz uređenje obalnog dijela, pješačko-biciklističkih površina, zelenih površina, sportskih sadržaja, parkirališta, javne rasvjete…Izrada dokumentacije za planirani zahvat započela je još u prošloj godini, kada su izrađena idejna rješenja na temelju kojih su zatraženi posebni uvjeti građenja javnopravnih tijela. Razrada se nastavlja u ovoj godini, za što je u proračunu osigurano 172.540 eura. Nakon što se ove godine okonča izrada kompletne projektne dokumentacije i ishoduju potrebni akti za gradnju, taj zahvat moći će se u narednim godinama i realizirati na terenu u cijelosti ili u fazama, ovisno o raspoloživim financijskim sredstvima. Proračunom za 2023. godinu planirana su sredstva za izradu projektne dokumentacije za cjelovito uređenje predmetne zone.

ggAnja Ademi

- Hrvatske ceste ugovaraju uređenje ceste od Tršćanske do Rive. Na koji način Grad sudjeluje u ovom projektu?

- Naravno, gotovo da i nema projekta Hrvatskih cesta u kojem Grad ne sudjeluje na realizaciji pojedinih segmenata, a prvenstveno javne rasvjete. Takav je slučaj i s Tršćanskom ulicom i dijelu Ulice Starih statuta, za koje je Grad izradio projekt rekonstrukcije javne rasvjete, a koju će i financirati. Za tu je namjenu u okviru programa građenja osiguran iznos od 331.807 eura. Za planirani zahvat provedena je zajednička javna nabava Vodovoda, Hrvatskih cesta i Grada Pule. Osim u financiranju rekonstrukcije javne rasvjete, Grad će aktivno sudjelovati i u koordinaciji navedenog zahvata.

- Kad je planirana dogradnja vrtića Centar u Rižanskoj ulici?

- Predviđeno je da će dogradnja Dječjeg vrtića Centar početi sredinom godine, čime će Dječji vrtić Pula dobiti dvije nove jasličke skupine i kuhinju. Ukupna vrijednost rekonstrukcije i dogradnje iznosi 863.000 eura, a dobivena su bespovratna sredstva u iznosu od 324.905 eura. U sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih provedbi projekata, koje se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., Grad je prijavio dva projektna prijedloga izgradnje i dogradnje dječjih vrtića čiji je osnivač - dogradnju DV-a Centar i izgradnju vrtića na Valmadama. Gradu Puli dodijeljen je maksimalan iznos bespovratnih sredstava koji je ujedno mogao biti ostvaren u skladu s pravilima navedenog poziva - za DV Centar spomenutih 324.905, a za Valmade 1.911.208 eura.

Međutim, obje kapitalne investicije vrijedne su više od 6,5 milijuna eura, pa će se za preostali dio projekta podići kredit.

- U kojoj je fazi uređenje obalnog zida pulske Rive? Lani je sklopljen i sporazum s partnerima.

- Vezano za pripremu za realizaciju i samu realizaciju zahvata rekonstrukcije obalnog zida i uređenja tog područja u prošloj je godini zaključen Memorandum o razumijevanju između Grada Pule, Lučke uprave i ACI-ja. Temeljem navedenog memoranduma u tijeku je zaključenje sporazuma kojim će se definirati financiranje izrade projektne dokumentacije za planirani zahvat, nakon čega će Grad pokrenuti aktivnosti radi ugovaranja izrade odgovarajuće projektne dokumentacije kojom će se utvrditi, kako način budućeg uređenja, tako i sredstva koja će biti potrebno osigurati za taj zahvat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater